Vulkaantoerisme: wat doen wij als de Etna rommelt?
Met de dodelijke uitbarsting van de White Island-vulkaan in Nieuw-Zeeland is vulkaantoerisme weer even volop in het nieuws. De Fotoreizigers gaan de Etna op tijdens de fotoreis naar Sicilië. Hoe gaan wij met dit soort risico’s om?
Als je een actieve vulkaan als de Etna in je programma stopt, dan weet je dat je alert moet zijn. Dat je actief moet informeren en goed gebruik moet maken van lokale kennis en contacten. In de informatie aan de deelnemers van onze eerste fotoreis naar Sicilië in maart 2018 stond deze alinea:
‘Onderstaand programma is onder voorbehoud; zoals jullie weten was de Etna erg actief eind december. We volgen lokale aanwijzingen op om onszelf en anderen niet in gevaar te brengen. Dit kan betekenen dat we het programma ter plekke aanpassen.’
We hebben het programma toen daadwerkelijk aangepast; niet vanwege een uitbarsting, maar omdat het zo hard stormde op de flanken van de vulkaan, dat je je daar op sommige dagen niet staande kon houden, laat staan fotograferen. De aanpassing gebeurde in overleg met een lokale gids en de manager van het hotel.
Vulkaantoerisme en andere risico’s
De Etna is niet de enige plek waar we goed moeten opletten. In Oman mag je niet de wadi’s in als er zelfs maar kans is op regen. Dit kan grote modderstromen veroorzaken. Onze vaste gids Hamood is in Oman degene die voor ons nauwgezet de weersomstandigheden in de gaten houdt.
Op onze fotoreizen in Griekenland passen we zo af en toe ons programma aan bij onweer. Het kan daar gigantisch spoken in de bergen.
En in Venetië is de kans op (te) hoog water zeer reëel; tijdens ons fotoweekend afgelopen november gebruikten we de getijden-app om te zien of we ons programma moesten aanpassen. Lokale kennis en contacten zijn dus niet alleen voor de inhoud van onze fotoprogramma’s, maar ook voor de veiligheid van de deelnemers van wezenlijk belang.
Essentieel bij het aanpassen van een programma is duidelijkheid. Wij nemen als reisbegeleiders de beslissing om een programma aan te passen of te annuleren. Bij grote aanpassingen – bijvoorbeeld als we een andere accommodatie moeten zoeken – gaat dit vanzelfsprekend in nauwe samenwerking met Aladin Travel, de reisorganisatie die voor ons de logistiek regelt.
Uit onze algemene voorwaarden
Wijzigingen in het reisprogramma
Lokale omstandigheden en het avontuurlijke karakter van de reis kunnen meebrengen dat voor of tijdens de reis kleine dan wel substantiële aanpassingen moeten worden aangebracht in het reisprogramma. De reisorganisator verplicht zich om eventuele nadelige gevolgen voor de deelnemers zoveel mogelijk te beperken en te zoeken naar alternatieven die de aard van het originele programma zoveel mogelijk intact houden. In geval van wijzigingen worden de deelnemers onverwijld op de hoogte gesteld, met opgaaf van redenen ….
Verplichtingen deelnemers
De deelnemer is verplicht tot naleving van alle aanwijzingen van de reisleider of dienstverlener(s) ter bevordering van een goede uitvoering van de reis. De deelnemer is aansprakelijk voor schade en/of kosten, veroorzaakt door het niet nakomen van deze verplichting ….
Heb jij vragen over hoe wij omgaan met veiligheid tijdens een fotoreis? Neem dan gerust contact met ons op!