Geef je foto’s een inspirerende titel

Foto met de titel: Zomer

Moist …. Leegte … Hoek24 …. Zomer … Kind op fiets … Untitled

Welke titel je geeft aan een foto bepaal je zelf als fotograaf. Het is goed om te bedenken dat die titel wel wat doet met een kijker. Stel: je hebt een kind op een fiets gefotografeerd, en je geeft als titel ‘Kind op Fiets’. Dat is inderdaad wat de kijker ziet, maar voegt niets toe. Maar wat als die foto nu ‘Papadag’ heet? Dan kun je je als kijker van alles afvragen: Heeft Papa die foto gemaakt? Is het kind op weg naar zijn vader? Gaat het jongetje dan alleen op de fiets en hoever dan?

Met een goede titel kun je ervoor zorgen dat iemand die jouw foto ziet, er wat langer naar kijkt, of nog een keer naar kijkt. Je stuurt de kijker of prikkelt de fantasie. En dat wil je toch!

Wanneer geef je je foto een titel mee?

Niet iedere foto vraagt om een titel. De meeste foto’s in een foto-album bijvoorbeeld, of foto’s in een online album. Maar losse foto’s op bijvoorbeel Instagram kun je heel goed meer meegeven dan een rijtje hashtags. Dan misstaat een intrigerende tekst niet.

Fotografen die exposeren geven vaak een naam aan een hele serie, en dan vaak de foto’s die hier onderdeel van uitmaken geen titel of een nummer. Een mooi voorbeeld hiervan is de serie ‘Where did the sailor get lost‘ van Coco Capitán.

Tip: Blader eens door de collectie van het Huis van Marseille om een idee te krijgen welke titels en bijschriften fotografen geven aan hun werk.

Doe je mee aan de Fotoreizigers Fotowedstrijd – of een andere fotowedstrijd – kijk dan of je je beeld een extra dimensie kan meegeven door een goede titel.

Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!