Nachtfotografie in de stad: wat heb je nodig?
Elk nadeel heeft zijn voordeel, ook in de (nacht)fotografie. Nu de klok weer een uur achteruit is gezet, en we de kortste dag in het vizier krijgen, hoeven we niet meer bij nacht en ontij op (te blijven) voor fotografie ‘in het donker’. Sterker nog, als het een beetje mee zit heb je nog dezelfde avond de eerste foto’s al bekeken en nabewerkt op de computer!
De stad is ideaal voor nachtfotografie
Steden zijn prachtige locaties voor nachtfotografie. Overal is omgevingslicht. Gevels worden beschenen door lantaarns, En er zijn vaak prachtige plekken met letterlijk schitterende spiegelingen in het water. Locaties met een bijzondere sfeer, zoals bijvoorbeeld de grachten van Amsterdam, doen het het vaak bijzonder goed. Wil je graag de dynamiek van de stad vastleggen, dan kan je ook drukkere locaties opzoeken. Straten met etalages, uitgaansgelegenheden en pleinen waar mensen samenkomen. Kortom plekken waar de stad op ’s nachts op z’n levendigst is. Vanaf statief, de menselijke figuren veranderen dan deels in schimmen, of met hoge ISO-waarden uit de hand.
Wat heb je nodig voor nachtfotografie?
Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig als je foto’s bij weinig licht wilt maken? Als je verder wilt gaan dan een incidenteel snapshot, is een goed instelbare camera een vereiste. Zeker als je je camera op statief gaat zetten wil je hem wel kunnen dwingen een lage ISO-waarde (=lichtgevoeligheid) te gebruiken – bijvoorbeeld 100 – in plaats van een automatisch bepaalde waarde zoals ISO 6400. Je camera ‘weet’ nu eenmaal niet dat hij op stabiele bodem staat. In een ander geval, bijvoorbeeld bij nachtelijke straatfotografie met een lichtsterke lens, wil je op je camera juist wél een hoge ISO-waarde kunnen instellen, misschien wel hoger dan die met een volautomatische stand zou worden bepaald. Immers sommige bewegende onderwerpen wil je misschien wel ‘bevriezen’, bijvoorbeeld met een sluitertijd van 1/250.
Verder heb je algauw een volledig opgeladen(!) reservebatterij nodig voor je camera, want doordat de sluiter vaak lang open staat, verbruikt de camera veel meer stroom dan je gewend bent. Heb je een draadontspanner of afstandsbediening, neem die dan ook mee.* Vergeet je muts en handschoenen niet, want hoe leuk nachtfotografie in de winter ook is, het is en blijft een koude klus!
* Heb je geen afstandsbediening, dan gebruik je de zelfontspanner in je camera.