Straatfotografie: het leven op straat

Inleiding

Het fotografiegenre Straatfotografie is populair. Er zit iets heel verleidelijks in het rondlopen door een stad, te observeren en met je camera allerlei scènes vast te leggen. Een beetje als een journalist van het dagelijks leven.

Athene Straatfotografie Alledaags

Athene Straatfotografie Alledaags

Maar onder journalisten heb je allerlei soorten. De snelle journalist die de politicus staande houdt voor een quote of de collega die lange interviews afneemt. Zo ook met straatfotografie. Je hebt de straatfotograaf die al ‘snapshottend’ door de stad loopt en daarmee een enorme hoeveelheid beelden verzameld of de fotograaf die kijkt, wikt en weegt en soms langere tijd staat te wachten.

Wat?

Voor mij is straatfotografie een fotografiegenre van verhaaltjes. Verhaaltjes op straat. Bijzondere of alledaagse. En altijd moet de omgeving ook een duidelijke rol spelen in de beelden.

Athene Straatfotografie Verhaaltjes

Een foto van een mens of mensen op straat is voor mij geen straatfoto, wanneer er niet een verhaal in zit én/of de omgeving een functie heeft. Foto’s die dit niet hebben, vallen voor mij onder stadsfotografie. En natuurlijk hebben deze hun eigen kracht en schoonheid.

Athene Straatfotografie Stadsfotografie

Compositie

Maar hoe je het ook doet, actie en compositie zijn de twee bepalende elementen die een goede straatfoto maken.
De actie, of het uitzonderlijke, is waar veel straatfotografen op ‘jagen’. Maar ook het alledaagse kan sterke beelden opleveren. De compositie vinden velen ondergeschikt aan de actie en wordt te vaak verwaarloosd.

Balanspunt:

Athene Straatfotografie Balanspunt

Athene Straatfotografie Balanspunt

Athene Straatfotografie Balanspunt

Mooi spel van lijnen en driehoeken:

Athene Straatfotografie Lijnen en Driehoeken

Athene Straatfotografie Lijnen

Juxtapositie:

Athene Straatfotografie Juxtapositie

Athene Straatfotografie Juxtapositie

Athene Straatfotografie Juxtapositie

Onderwerp op de voorgrond:

Athene Straatfotografie Onderwerp op Voorgrond

Athene Straatfotografie Balanspunt

Athene Straatfotografie Onderwerp op voorgrond

Kaderen:

Athene Straatfotografie Kaderen

Athene Straatfotografie Kaderen

Athene Straatfotografie Kaderen

Allemaal compositiestijlen die je onderwerp en de actie een plek geven en versterken.

Hoe?

Ook de manier van fotograferen kan veel bijdragen aan de dynamiek van de foto.

Athene Straatfotografie

Een klassiek geschoten foto uit staande positie komt heel anders over dan een foto die al lopend van een voorbijganger wordt gemaakt. Een foto op ooghoogte geschoten, geeft een heel ander beeld van je onderwerp en de omgeving dan een foto die vanaf de heup of buik gemaakt wordt.

Athene Straatfotografie Details

Maar altijd is het belangrijk om de mensen zo te fotograferen dat de locatie duidelijk is. Is de foto gemaakt in Amsterdam, Venetië of Athene?
Vaak is een detail, zoals de frappé (koude koffie), al voldoende.

Waarmee?

Eigenlijk kan straatfotografie met elk toestel en met elke lens. De keuze hangt helemaal af van je manier van fotograferen, je onderwerp, het tijdstip. Maar vooral: wat heb je op dat moment bij de hand.

Athene Straatfotografie Smartphone

Door de jaren heen heb ik dan ook van alles gebruikt. Smartphone, compactcamera, crop- en full frame-camera. En met lenzen van een 16-80mm f/2.8-4.0 croplens tot een 70-200 f/2.8 full frame zoomlens of een 50mm f/1.8.

Waar?

In een stad of dorp. En dan het liefst op een plek waar veel verhaaltjes te zien zijn. Maar je kunt het natuurlijk ook afwisselen met je gebruikelijke fotografie van de omgeving. Vaak concentreer ik me op straatfotografie wanneer ik me verplaats.

Athene Straatfotografie Juxtapositie

Een stad als Athene is ideaal. Het leven speelt er zich voor een belangrijk deel af op straat. En door de vaak aangename temperatuur nemen de Atheners daar ook ruim de tijd voor. Terrassen, windowshopping, voor de winkel zitten of staan, met elkaar praten, jong en oud.

Athene Straatfotografie Lopen

En daarbij komt dat heel veel Atheners lopen.

Wie?

Athene Straatfotografie Lokaal

Mensen die thuis lijken te horen op de plek die je fotografeert en die een interactie met die plek of met andere mensen hebben. Of soms juist mensen die de omgeving of elkaar negeren.

Kleur of zwartwit?

Athene Straatfotografie Kleur

Kleur, wanneer het je gaat om de mensen én de stad te laten zien. Want de stad ís kleur.

Athene Straatfotografie Zwartwit

En zwartwit wanneer je vooral de mensen wilt benadrukken.

Waarom?

Straatfotografie zorgt ervoor dat je je omgeving veel intensiever observeert.

Je kijkt niet alleen voortdurend om je heen, maar ook vaak ver vooruit. Je fotografie concentratie blijft op een hoog niveau en daarmee ‘beleef’ je de stad en haar inwoners veel meer. Je zult merken dat ook wat je niet vastgelegd hebt, zich dieper in je geheugen graaft.

Athene Straatfotografie Observeren

Wanneer?

Naast onze Fotoweekend Venetië, dat we al sinds 2015 jaarlijks organiseren zal Photothema vanaf volgend jaar ook het Fotoweekend Athene in het programma opnemen. Tijdens dit uitdagende fotoweekend zullen we op zoek gaan naar tegenstellingen.

Athene Straatfotografie Acropolis

Natuurlijk komen we ook op beroemde plekken, maar altijd zullen we qua tijdstip en planning uitgaan van fotografie. En straatfotografie zal een natuurlijke, inspirerende fotografische in- en aanvulling blijken op het fotograferen in deze stad, waar oud en nieuw, arm en rijk, mooi en lelijk, heilig en godslasterlijk, kalm en bruisend steeds zij aan zij te vinden zijn. En daarin bewegen zich haar bewoners en bezoekers.

Athene Straatfotografie Observeren

Elke dag bekijken en bespreken we selecties van de foto’s en daarbij zal het maken van keuzes en composities om je ideeën en indrukken goed weer te geven onze leidraad zijn.

Tot slot

Het Fotoweekend Athene staat in 2023 gepland op 2-6 november en de Fotoreis Venetië op 16-20 november. Voor informatie over de genoemde reizen, ga naar fotoreizigers.nl of laat ons weten dat je interesse hebt in zo’n fotoweekend naar Venetië of Athene.

Geen reizen of workshops gevonden
Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!