Stifado met konijn

Lekker en lokaal eten is een essentieel onderdeel van onze fotoreizen. Het gaat te ver om te zeggen dat we onze bestemmingen er op uitkiezen, maar als prachtige fotolocaties samengaan met een uitstekende lokale keuken, hebben ze een streepje voor. Xirokambi, onze uitvalsbasis voor de fotoreizen op de Peloponnesos scoort hoog met verschillende restaurants, die hun ingrediënten ook nog grotendeels zelf verbouwen.

Op ons verzoek had restaurant Piccadilly – To Petrino in Xirokambi voor de deelnemers aan de fotoreis Reportagefotografie Olijfoogst begin december een stifado gemaakt met wild konijn. Stifado is een typisch Grieks gerecht van vlees met heel veel sjalotjes. Tonia wilde het recept graag met ons delen, inclusief een versie voor haas en rundvlees.

Bereidingstijd: 3 – 3,5 uur

Voor 6-8 personen
1 konijn van ca 2 kilo (zonder de kop), liefst een wild konijn
3 kilo kleine sjalotjes
2 eetlepels wijnazijn
100 ml vergine olijfolie
1 glas witte wijn
1 blik tomatenblokjes
1 theelepel suiker
Zout en peper
5-6 pimentbollen
takje rozemarijn
2 laurierbladeren
1 kaneelstokje
1 klein blikje tomatenpuree

Bereiding van de stifado

Maak de uitjes schoon, kruis ze licht in aan de bovenkant (hierdoor nemen ze de saus goed op). Breng een pan water met een lepel zout aan de kook, voeg de uitjes toe en laat deze 15 minuten koken. Giet de uitjes in een vergiet en laat ze daarin staan terwijl je het konijn bereidt.

Was het konijn onder koud water, snij het in stukken en zet het konijn een kwartier in een bak koud water met 2 eetlepels azijn. Laat het vlees goed uitlekken in een vergiet.

Bak de stukken konijn in een ruime pan rondom aan in de olijfolie totdat ze goudbruin zijn. Blus af met een glas witte wijn en laat dit 5 minuten koken. Voeg dan de tomatenblokjes, suiker en kruiden toe en laat het geheel anderhalf uur zachtjes stoven. Haal de stukken konijn eruit en zet ze afgedekt weg.
Bind nu het vocht met de tomatenpuree en voeg de goed uitgelekte uitjes bij de saus. Laat dit nog een uur zachtjes stoven. Test met een tandenstoker of de uitjes door en door zacht zijn. Doe de stukken konijn terug in de pan en laat het geheel zachtjes opwarmen.

Lekker met rijst, goede lintpasta of gebakken aardappelen en een frisse groene salade.

Variatie voor haas stifado: laat de haas 12 uur marineren in olijfolie, de kruiden én 2 eetlepels azijn. Daarna de haas aanbraden en bovenstaand recept volgen.

Variatie voor stifado met rundvlees: vervang het konijn door doorregen runderlappen, laat de azijn en de bak water achterwege en volg de rest van het recept.

Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!