Ode aan het landschap

Dijken, sloten, uitgestrekte polders, coulissenlandschap, meanderende rivieren en stille vennetjes, (wind)molens, bos, hei en duin. We wonen dan wel in een dichtbevolkt kikkerlandje, maar als fotograaf kun je hier alle kanten uit. Laat je inspireren door ons landschap én door fotografen in binnen- en buitenland, als je erop uittrekt met je camera. Fotoreiziger Laurien van den Hoven geeft je een zetje.

Themajaar Ode aan het landschap

Landschapsfotografie is een populaire tak van sport onder zowel hobby- als professionele fotografen. Dat het Nederlandse landschap een belangrijke bron van inspiratie is, blijkt ook uit het themajaar van het bureau voor toerisme: in 2021 wordt een ode gebracht aan het landschap. Het jaar wordt gevierd met exposities en bijzondere routes door de nationale parken en langs de Hollandse linies.

Landschapsfotografie: nog altijd klassiek maar ook super modern

De klassieke landschapsfotografie is rechtstreeks te herleiden naar de schilderkunst. In de loop van de eeuwen verschoof de aandacht daarin van – religieuze – personen met het landschap als achtergrond, naar schilderijen waarin het landschap zelf centraal staat. Binnen de fotografie is Ansel Adams (1902-1984) nog altijd het grote voorbeeld als het gaat om iconische landschappen, waarbij vooral zijn zwart-wit foto’s beroemd zijn geworden. Zijn stijl van fotograferen is in de VS, maar ook elders in de wereld nog mateloos populair.

Landschap: abstract & creatief

Naast klassieke landschappen zien we ook veel creatieve en abstracte interpretaties. Werk van de Nederlandse fotografe Saskia Boelsums, met dramatische luchten, doet denken aan schilderijen van Hollandse meesters. De beelden zijn wat dat betreft klassiek, maar de fotografische techniek die ze gebruikt zeker niet.
Voor een fotograaf als Mark Dorf geeft – het toevoegen van – kleur een extra dimensie. De Italiaanse fotograaf Franco Fontana gebruikt ook kleur, maar combineert dit met minimalisme in een stijl die mij persoonlijk bijzonder aanspreekt. Hij heeft het Italiaanse landschap ter beschikking, maar ook in Nederland kun je hier prima mee aan de slag.

Inspiratie tijdens een workshop of fotoreis

Je kunt er in Nederland makkelijk zelf op uit; ons landschap is immers uitermate bereikbaar. Dat neemt niet weg, dat het bijzonder inspirerend kan zijn om samen met andere fotografen een landschap met de camera te lijf te gaan. De Fotoreizigers zorgen graag voor deze inspiratie – zowel qua locaties, maar ook op het gebied van technieken.
Nieuw in ons aanbod is de weekendworkshop abstracte landschapsfotografie. We hopen deze workshop voor het eerst te geven tijdens Pinksteren (22-24 mei). De workshop staat ook gepland voor 20-22 augustus.

Geen reizen of workshops gevonden
Geen reizen of workshops gevonden
Geen reizen of workshops gevonden
Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!