Nepal: terugblik op zware aardbevingen in 2015

Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een zware aardbeving met 7.8 op de schaal van Richter; op 12 mei volgde een tweede zware aardbeving. De impact van beide aardbevingen was gigantisch: bijna 9.000 doden, 15.000 gewonden, huizen, scholen en tempels in puin of zwaar beschadigd.

6 maanden later maakten we een bijzondere fotoreis naar Nepal

Op het moment van de eerste aardbeving stond de door ons geplande fotoreis in november 2015 al op garant vertrek. Vanwege de aardbevingen vielen er deelnemers af, maar kwamen er ook nieuwe fotografen bij.  Uiteindelijk vertrokken we met vijf fotografen naar de Kathmandu-vallei; niet voor een gewone fotoreis, maar om fotografisch verslag te doen van het zwaar getroffen land, zes maanden na de aardbevingen.

Handelsblokkade belemmert de wederopbouw

Maar onverwachts zijn het niet alleen de gevolgen van deze ramp die het dagelijks leven overheersen. Vanwege een dispuut over de nieuwe Nepalese Grondwet blokkeerde India de grens naar Nepal. Hierdoor kwam slechts een derde van de benodigde hoeveelheid brandstof het land in.

We ontmoetten gidsen zonder werk – ook toen lag het toerisme plat -, pottenbakkers zonder klei, winkeliers en straatverkopers. De kracht van de Nepalezen maakte diepe indruk op ons. Hun foto’s en verhalen waren onderdeel van de expositie Nepal door onze ogen – Veerkracht na de aardbevingen, die in 2016 en 2017 te zien was in het auditorium van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, de Oranjekerk in Amsterdam en Theater de Hofnar in Valkenswaard. Die tentoonstelling omvatte foto’s van alle deelnemers aan de reis; hier laten we nu een kleine selectie zien van de beelden die de begeleidende fotografen Anton en Laurien tijdens de reis maakten.

Nepal 5 years 25 april 2015

Nepal wacht op een nog veel grotere aardbeving

Geologen in de Nepali Times geven aan dat Nepal er 5 jaar geleden goed van afkwam. “What makes Nepal scenic is also what makes it seismic”. De aardbevingen van 5 jaar geleden waren onvoldoende om de spanning uit de aarde te halen. Terwijl het herstel nog bezig is, en ook daar de economie een giga-dreun krijgt van de corona-pandemie, moeten Nepalezen zich voorbereiden op een megabeving van minimaal 8 op de schaal van Richter.

Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!