Laurien van den Hoven

Laurien van den Hoven

Wie begeleidt je  reis? We geven je hier een kijkje in de keuken van Fotoreiziger Laurien van den Hoven. Laurien is een van de drie begeleiders die je op een fotoreis met ons kunt treffen. Een antropologe met een liefde voor verhalende fotografie.

“Ik ben 55 jaar en gelukkig getrouwd met (Fotoreiziger) Anton; inmiddels alweer 28 jaar. Ik heb een grote liefde voor Griekenland en ben dol op koken en bakken. Liefst met de Griekse zender Melodia aan. Ik heb een zwak voor herdershonden; helaas doen we nu weer even zonder, maar met hond door stad of land zwerven is mijn ideale manier van ontspanning. Geen camera mee en alles wat je ziet en beleeft even opslaan op de eigen harde schijf.”

Foto: Laurien op de muur bij de grote archeologische opgraving bij Xirokambi met Ajax, onze eerste Duitse herder.

 

Studie, werk en Griekenland

“Met  een bezoek van een missionaris op school – de broer van een van de juffen – en een spreekbeurt over Albert Schweitzer begon mijn wens om meer van de wereld en andere culturen te zien en te weten. Ik ging antropologie studeren en daarna werken op het terrein van ontwikkelingseducatie; eerst bij de Landelijke India Werkgroep en daarna bij (Oxfam) Novib. In 2002 ruilde ik het ontwikkelingswereldje in voor lokaal bestuur in Amsterdam. Onze plannen om naar Griekenland te emigreren gingen hiermee even in de ijskast. Maar Griekenland bleef trekken en in 2006 vertrokken we alsnog. Aan die zes jaar in Athene en daarna Xirokambi koester ik bijzonder goede herinneringen. We leerden de taal en zetten de eerste schreden als ondernemers met Photothema. We organiseerden er onze eerste fotoworkshops en reizen. We wonen en werken nu in Amsterdam, maar Xirokambi is voor mij nog steeds thuis.”

Laurien’s fotokoffer

  • Een Nikon D500 met de 16-80 mm. Deze combi past bij het vele reizen: niet te groot of  te zwaar en hij levert super kwaliteit foto’s. Bij slechte lichtomstandigheden kun je hoog in de iso; heel handig omdat je als je aan het begeleiden bent eigenlijk nooit tijd hebt om een statief op te zetten. Een nieuwe aanwinst is de slingstrap; die had ik eerder moeten aanschaffen. Ik kan nu nog makkelijker deelnemers helpen bij het instellen van hun camera, omdat ik niet hoeft te bedenken waar ik mijn camera laat.
  • Extra lens: Nikkor 70-300 Fx. Ook lekker licht en ideaal in de natuur.
  • Een oude zakdoek van mijn vader; ik gebruik een ouderwetse zakdoek als poetsdoek voor mijn camera en lenzen. En het voordeel van zo’n oude zakdoek is dat hij lekker zacht is.

Terugblikken op de eerste camera

“Mijn eerste camera was een Minolta spiegelreflex, een tweedehandse, overgenomen van een fotograaf uit  Heemskerk. Hij zat in een mooie doos met leren bekleding aan de buitenkant en rood fluweel van binnen. Met deze camera heb ik in mijn studietijd mijn eerste fotocursus – zwartwit – gevolgd bij De Moor in Amsterdam. 

De geliefde Minolta is begin jaren negentig verdwenen bij een inbraak; het heeft me daarna jaren gekost om het fotograferen weer echt op te pakken. En in zo’n mooie doos komen ze tegenwoordig niet meer … “

De favoriete fotografen van Laurien

“Mijn voorliefde voor verhalende fotografie is bepalend voor mijn keuze voor twee fotografen die hun sporen verdiend hebben als documentaire fotograaf: hedendaags fotograaf Peter Mather en een fotografe van het eerste uur, Alice Austen.”

Peter Mather

“Een van mijn favoriete fotografen is Mather. Hij combineert zijn betrokkenheid bij het milieu en de levenswijze van First Nations in het noorden van Canada met fascinerende foto’s. Zijn persoonlijke noten bij zijn foto’s vind ik echt heerlijk om te lezen.”

Peter Mather Photography

Arctic Fox in Canada by Peter Mather,
Foto: Peter Mather. An arctic fox licks its’ lips after feasting on a caribou carcass. Arctic fox seem to follow wolverines looking to scavenge off of their food sources, in a similar manner to how they follow polar bears on the sea ice.

Alice Austen

“Alice Austen is een fotografe uit New York van het eerste uur; ze ging al eind 19e eeuw met haar camera de straat op – ook New York was toen een mannenwereld. Ze heeft een prachtige collectie documentaire foto’s nagelaten die inzicht geven in het leven in de stad in die tijd. Daarnaast heeft Alice Austen boeiende zelfportretten gemaakt en opnamen met dubbele belichting. Als ik in New York zou wonen, zou ik graag vrijwilliger zijn in het fantastische museum dat aan haar gewijd is.”

Alice Austen

Foto: Alice Austen. Three bootblacks. Hot, fair, sun out. South side of N.Y. Post Office. 12.35 p.m. , Monday, April 13th, 1896. N. Y. Cramer C., Waterbury lense, 12 ft., Instantaneous fast.
Collection of New York Public Library

Wat vind je leuk aan je werk – behalve natuurlijk dat je steeds op prachtige plekken komt?

“Onze eerste fotoreis begeleidde ik in het najaar van 2009; een decennia en vele reizen later is het goed om te zien hoeveel van van onze klanten terugkomen en contact met ons blijven houden. Voor de een is fotografie een leuke vakantiehobby gebleven, anderen exposeren,  maken fotoboeken en een enkeling verdient een boterham met de fotografie.

Wanneer deelnemers intens genieten van een reis, en super blij zijn met de foto’s die ze zonder ons in de buurt misschien niet gemaakt hadden, dan geeft dat veel voldoening.”

Ook bijzonder aan het begeleiden van de fotoreizen is dat ik daardoor op bepaalde plekken terug mag komen. Als ik een jaar niet in Oman bent geweest en ik word dan enthousiast begroet door een hoteleigenaar of mijn favoriete samosa-bakker, dan doet me dat wel wat.

Gastvrijheid in Griekenland
Mevrouw Eleni ontvangt de deelnemers aan de fotoreis Grieks Pasen met een grote mand eigengebakken diples op Paaszondag in Xirokambi. Diples zijn krokante deegrollen met honing en walnoten en worden geserveerd bij feestelijke gelegenheden.

 

Favoriete reisbestemming

“Geen makkelijk vraag, want ik vind het heerlijk om op alle plekken waar wij de fotoreizen begeleiden terug te komen.  Oman is een fantastisch land, en de onbewoonde wereld in het hoge noorden van Canada is magisch. Toch blijft Griekenland altijd wel met stip bovenaan staan. De eerste keer dat wat ik noem ‘laagjesbergen’ zag – was daar begin jaren negentig. Voor mij geeft het atmosferisch perspectief het land een bijna mythische sfeer. Maar bovenal zijn het de mensen en hun gastvrijheid, die ervoor zorgen dat Griekenland mijn ultieme fotoreisbestemming is.  Ik vind het echt heel bijzonder dat wij en de deelnemers aan onze reizen altijd weer welkom zijn in hun huizen, kerken en boomgaarden om er uitgebreid te fotograferen.”

Mooie, leuke of ontroerende fotografie-uitspraken

For Ansel Adams’ Sake! 

Deze grappige verzuchting kwam ik een keer tegen in een boek; ik heb de uitspraak onthouden, het boek niet.

“I have priceless gems in my camera, deep down glimpses of who people are inside.”

Ruben Timman, fotograaf en initiatiefnemer van het Museum of Humanity

Laurien, heb je zelf ook een uitspraak die je regelmatig bezigt? 

“Les 1 – dop eraf”

En als ik op dreef ben tijdens een reis volgen er nog een aantal lessen. Ik moet ze een keer allemaal gaan opschrijven.

Mijn foto’s

Deel dit met je fotovrienden
BEL ME NU
+
Bel mij!