Geinspireerd door Fulvio Roiter, fotograaf uit Venetië

De fotograaf Fulvio Roiter overleed in 2016 in zijn Venetië. Tot 2018 was er een mooie overzichtstentoonstelling van z’n werk in Casa dei Tre Oci op Giudecca.

Zijn werk in Venetië is bijzonder omdat je daaraan ziet hoe hij als inwoner van de stad tegen z’n omgeving aankijkt. Dit perspectief werkt heel inspirerend wanneer je er zelf als fotograaf rondloopt. Als fotograaf laat je met je foto’s jouw indruk van Venetië zien. En zijn manier van kijken geeft ons weer een nieuwe ideeën. Dat hij autodidact was vergroot alleen nog maar de herkenbaarheid van zijn kijken.

Bij het ontwikkelen van z’n fotografie was voor hem reisfotografie belangrijk. Hij zag reizen als een belevenis voor ogen én ziel: een mogelijkheid voor ontmoetingen en het creëren van connecties met anderen en het zien en beleven van andere culturen en gewoontes. Het was voor hem geen ‘escapisme’ uit zijn dagelijkse omgeving.

Bij deze notie over reisfotografie sluit ik me graag aan. Het is een van de peilers waarop onze fotoreizen zijn gebouwd. Niet alleen verzamelen van beelden en scoren van locaties, maar het aangaan van contacten en het ervaren van de omgeving. Hierdoor worden je foto’s alleen maar beter.

Tijdens het bezoek aan de tentoonstelling in het voorjaar van 2018 heb ik foto’s gemaakt. Maar het fotograferen van foto’s vind ik niet nuttig. Daarom leek het me zinvoller de setting van de tentoonstelling te fotograferen. Daarbij hield ik Fulvio Roiter zijn stijl in het achterhoofd.

Helaas is de tentoonstelling al lang ten einde. Andere fotografen worden nu getoond. En tijdens onze fotoreis Fotoreis Venetië heb je de mogelijkheid om Casa dei Tre Oci te bezoeken.

Maar dat de fotografie van Fulvio Roiter veer meer inspiratie kan geven dan alleen voor Venetië toont het volgende artikel aan: Le fotografie di Fulvio Roiter in mostra a Venezia

 

Fulvio Roiter Meolo (Ve), Sibilo, 1949 © Fondazione Fulvio Roiter
Fulvio Roiter Meolo (Ve), Sibilo, 1949 © Fondazione Fulvio Roiter
Vulkaan Etna Sicilië
Op de flanken van de Etna, Sicilië besloot Fotoreiziger Lex van den Bosch dit beeld te schieten.

Het universele aan dit beeld zal duidelijk zijn: de beweging, de kromming, de natuur. En Fulvio Roiter heeft nog meer beelden op Sicilië gemaakt die inspirerend voor ons kunnen zijn.

Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!