Foto’s verkleinen met Windows Foto’s

Om de foto’s te verkleinen kun je in Windows 10 gebruik maken van het geïnstalleerde programma Windows Foto’s (Windows Photos). We gaan als volgt te werk:

Kies in Verkenner een foto die je wilt verkleinen. En klik er op met je rechter muisknop.

Ga in het uitklapmenu via Openen met naar Foto’s en klik daarop.

Het programma Windows Foto’s zal nu openen met je foto.

Klik op de drie puntjes rechtsboven en kies uit het menu voor Formaat wijzigen.

In het venster dat nu verschijnt, zie je dat de huidige grootte van het bestand 19,7 MP bedraagt. Verder krijg je de keuze om je foto aan te passen. S (small), M (medium), L (large) en A (aangepast). Achter de letters zie je een omschrijving.

Kiezen we nu voor M dan verschijnt het volgende scherm.

Hierin kunnen we de naam van het bestand aanpassen. Doe dit, want anders wordt de foto overschreven die je zojuist bewerkt hebt en heb je alleen nog het verkleinde exemplaar!

En klik op Opslaan.

Met A krijgen we meer controle over deze handeling. Klik op A.

Pas direct Kwaliteit aan in dit venster. Zet dat op 100%.

Nu gaan we de grootte van de foto aanpassen.

Wanneer we Hoogte-breedteverhouding behouden aanvinken zal, zodra we bijvoorbeeld een breedte van 1500px opgeven de hoogte meeveranderen. Hierdoor blijft de verhouding van je foto onveranderd.

Klik nu op Aangepaste kopie opslaan.

Kies een plek op de foto op te slaan. Indien dat in dezelfde map is als je originele foto, hernoem dan deze verkleinde kopie. Klik nu op Opslaan.

We zien nu twee foto’s op onze harde schijf waarbij de verkleinde foto (_AHF7661-1.jpg) 1500×1000 pixels is en nog slechts 1,04 MB

Windows Foto’s (of Windows Photos) wordt gratis meegeleverd met Windows 10 en is makkelijk in gebruik en je kunt er ook je foto’s (JPG én RAW) goed in bewerken. De resultaten zijn prima. 

Een uitgebreide tutorial van Windows Foto’s kun je hier downloaden van de Photothema-website:Foto's verkleinen met Windows Foto's Windows Fotos – PDF (5MB)

 

Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!