Urbex Fotoreis Griekenland

 • Fotograferen op unieke urbex-locaties
 • Fotoshoot in een oud torenhuis op de Mani
 • Bijzondere ontmoetingen
 • Dagelijks fotobespreking
Sleutel Urbex locatie
Urbex huis Peloponnesos
Urbex kelder
Verlaten spoorlijn Peloponnesos
Urban Exploring op de Mani
Sleutel Urbex locatie
Urbex huis Peloponnesos
Urbex kelder
Verlaten spoorlijn Peloponnesos
Urban Exploring op de Mani
Sleutel Urbex locatie
Urbex huis Peloponnesos
Urbex kelder
Verlaten spoorlijn Peloponnesos
Urban Exploring op de Mani
Categorieën:
Urbex fotoreis Griekenland

Urbex Fotoreis Griekenland

Wanneer? 23 mrt 2024 - 30 mrt 2024
Aantal deelnemers 4-6
Plaatsen beschikbaar 4
Prijs € 1825

Boeken

Neem een optie

Focus

Urbex fotografie in Griekenland: verlaten plekken met een intiem karakter

Photothema organiseert in mei voor de zevende keer de bijzondere Urbex Fotoreis op de Peloponnesos, Griekenland. We gaan fotograferen in verlaten huizen, lege kloosters, treinstationnetjes waar nooit meer een trein stopt en olijfoliepersen die al decennia droog staan. Waar urbex locaties in andere landen vaak groot zijn – verlaten kastelen, ziekenhuizen of fabriekshallen – kom je in de rurale gebieden van Griekenland verlaten plekken tegen die vooral klein zijn en persoonlijk.

Grieken op zoek naar een beter leven elders trekken de deur achter zich dicht

Grieken zijn altijd al op zoek geweest naar plekken waar de leefomstandigheden beter waren. Dat deden ze in de oudheid, in de vorige eeuw bij oorlog of crisis en dat doen ze nog steeds. Huizen en boerderijen zijn familiebezit. Je trok de deur dicht, vroeg aan een neef om voor het huis te zorgen en vertrok. De huizen waar wij gaan fotograferen weerspiegelen het leven van dat moment.

Urbex locaties sfeervol in beeld brengen & bewerken

Je leert hoe je de verlaten plekken sfeervol in beeld kunt brengen. We besteden aandacht aan veiligheid en aan de verschillende manieren waarop je urbex foto’s kunt bewerken. De groep is klein zodat iedereen voldoende tijd heeft om te fotograferen.

Urban exploring is de term voor fotografie in verlaten panden, waarbij het regel is dat fotografen de locatie fotograferen zoals ze deze aantreffen. In Griekenland gaan we vooral aan de slag met rural exploring, want bijna alle locaties bevinden zich op het platteland. Wij hebben de sleutel van de locaties. Sommige plekken zijn openbaar toegankelijk.

Reviews

Was een heerlijke week, goed en fijn georganiseerd door Anton en Laurien, met een hele fijne groep! GENOTEN
Albert
Wat een heerlijk ongedwongen en inspirerende week! En de reis was top verzorgd: transport, accomodaties, idyllische lunch- en dinerlocaties, prachtige natuur en goeie urbex locaties. Heel veel dank nogmaals voor al jullie goede zorgen op elk terrein, Anton en Laurien!
Jacobien
Een dikke duim. Dit was mijn eerste reis met jullie en ik vond het fantastisch. Jullie zijn stuk voor stuk sterk in de begeleiding van de deelnemers.
Alfons
Het was een fantastische reis en en vond het geweldig om met iedereen een week te fotograferen, lekker te eten en plezier te maken.
Anita
Zo leuk dat jullie me in verhaaltjes hebben leren denken. Het was echt een top week!
Janine

Programma

Programma Urbex fotoreis op de Peloponnesos

Onderstaand programma is op hoofdlijnen. De toegankelijkheid van locaties kan door allerlei reden (verkoop, geen sleutel beschikbaar etc.) veranderen. We hebben gedurende de reis de beschikking over een eigen busje, waardoor we flexibel zijn en het programma makkelijk kunnen aanpassen. Na de fotoshoots bespreken we de foto’s met behulp van een laptop en beeldscherm, waarbij we ook laten zien hoe je de foto’s kunt bewerken. Ter afsluiting van de dag gaan we gezellig samen eten. Xirokambi, onze standplaats, kent een aantal uitstekende restaurants, die een authentieke Griekse keuken serveren.

Zaterdag 23 maart – Aankomst
Deelnemers worden afgehaald bij het vliegveld van Athene. Vervolgens rijden we in 3 uur naar Xirokambi. Na aankomst in het dorp gaan we samen eten in een lokale taverne.

Zondag 24 maart – Xirokambi
Op de eerste dag van deze reis gaan we dicht bij huis urbexen. Op de route door het dorp zie je meteen waar je deze week verblijft. Aan het eind van de middag lopen we ook nog even naar de ruim 2000 jaar oude stenen boogbrug over de Rasinas-rivier en kun je genieten van prachtige rotsformaties in de Anakolo-kloof.

Maandag 25 maart – verlaten plekken op de Mani
De middelste punt aan de zuidkant van de Peloponnesos is de Mani. Dit gebied kenmerkt zich door verlaten torendorpen in een steenachtig landschap. We gaan fotograferen in verlaten torens en op een kerkhof van oude boten.

Dinsdag 25 maart – lege fabriekshallen
In de omgeving van Sparta zijn verschillende fabriekshallen en werkplaatsen aan hun lot en soms ook aan de natuur overgelaten. Hier werd in het verleden meel gemalen of olijven ingeblikt. We gaan op zoek naar de sporen van het verleden en horen waarom de locaties niet meer gebruikt worden.

Woensdag 26 maart – verlaten treinstations
Tot ruim 10 jaar geleden reden er nog treinen in het zuidelijk deel van de Peloponnesos. Tijdens de financiële crisis zijn de treinen geschrapt en hebben treinstellen en stations hun functie verloren. We gaan fotograferen tussen rails en roest op twee stationnetjes, om vervolgens een paar uur met onze camera’s rond te dwalen op een grote remise met locs, treinstellen en alles wat er nodig was om treinen te laten rijden.

Donderdag 28 maart – Een zo goed als verlaten bergdorp
Vandaag rijden we vanuit Xirokambi de bergen in naar een dorp met enkele goed bewaarde – en bewaakte – oude huizen. De interieurs geven een mooi tijdsbeeld van het leven in een Grieks bergdorp in de vorige eeuw. Tussen het fotograferen door genieten we van een lekkere lunch op het plein.

Vrijdag 29 maart – programma in overleg
De laatste dag vullen we in overleg met de deelnemers. Er zijn verschillende plekken waar we vandaag kunnen gaan fotograferen – opnieuw de bergen in of juist in de vallei van Sparta.

Zaterdag 30 maart – Vertrek
Deelnemers worden afgezet bij het vliegveld naar Athene.

Collage urbex fotoreis

Praktische Informatie

De urbex-reis wordt georganiseerd door Photothema in samenwerking met Aladin Travel. De reisorganisatie regelt de logistiek van de reis en is aangesloten bij het GGTO Garantiefonds.

Reisvoorwaarden

Prijs

€ 1825
 • 7 Overnachtingen incl ontbijt op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle avondmaaltijden in lokale restaurants
 • Hotel transfer en lokaal vervoer
 • Professionele en Nederlandstalige begeleiding door 2 fotografen
 • Fotobesprekingen (bijna iedere dag)

Niet inbegrepen:

Vlucht Amsterdam-Athene, reis- en annuleringsverzekering, boekingskosten (€ 20), bijdrage GGTO-garantiefonds (€ 9), lunch, drankjes en persoonlijke uitgaven.

Toeslag eenpersoonskamer: € 250 per persoon

Meenemen

 • Camera en toebehoren
 • Statief
 • Kleren die tegen een stootje kunnen
 • Hervulbare waterfles en mok voor koffie en thee

Begeleiding

Lokale expertise

De urbex fotoreis wordt begeleid door de fotografen en Griekenlandkenners Anton Harfst en Laurien van den Hoven van Photothema. Anton en Laurien hebben jaren in Griekenland gewoond, spreken Grieks en hebben een huis in Xirokambi, de standplaats van deze reis op het schiereiland Peloponnesos. Door de lokale kennis en contacten kom je tijdens deze reis op plekken die anders niet of nauwelijks bereikbaar zijn. De verhalen van de mensen die we lokaal ontmoeten geven een extra dimensie aan deze reis.

Niveau

Voor de Urbex Fotoreis is het handig als je niet op de automaat fotografeert en bekend met het instellen van diafragma, sluitertijd en iso. Ervaring met het werken op statief is aanbevolen. Als je twijfelt of deze reis geschikt voor je is, bel of mail dan even met Anton of Laurien.

Accommodatie

Standplaats Xirokambi & accommodatie Urbex Fotoreis

Xirokambi is een levendig dorp met mooie natuurstenen huizen, 15 km ten zuiden van het beroemde Sparta. Je verblijft in het lokale hotel of in een particulier huis, waar je de beschikking hebt over een eigen kamer en badkamer.

Op loopafstand van je verblijf ligt het gezellige plein, met café’s en restaurants waar het genieten is van de lokale Griekse keuken. Er zijn verschillende winkeltjes en een pinautomaat.

Vervoer

Heen- en terugreis

Bij de boekingsbevestiging ontvang je de actuele ticketprijzen en kun je een optie laten nemen op een vlucht. Zodra de reis op garant vertrek komt, kun je dan kiezen om via Aladin je ticket te boeken of zelf je vlucht regelen.

Vluchtschema volgt.

Lokaal vervoer met 9-persoonsbus
We hebben de hele week een 9-persoons busje ter beschikking. Hierdoor zijn we lekker flexibel.

Bijzonderheden

Goed ter been

We verwachten van de deelnemers dat zij goed ter been zijn. De omgeving is bergachtig, wegen en paden zijn oneffen. Op de fotolocaties moeten we rekening houden met losliggende materialen en oneffen vloeren.

Geen last van wagenziekte

De Peloponnesos is een ruig gebied en onze fotolocaties liggen vaak op plekken hoger in de bergen. Als je last hebt van wagenziekte is deze reis niet geschikt voor jou.

Urbex locaties; betreden op eigen risico

Urban exploring is een vorm van fotografie die risico’s met zich meebrengt. Door te fotograferen op locaties met toestemming van de eigenaren, of in openbaar toegankelijke locaties, brengen wij de gevaren terug tot een minimum. Desondanks is betreden van de fotolocaties altijd op eigen risico en vragen wij aan de deelnemers om zichzelf en de andere deelnemers niet in gevaar te brengen door op locatie aanwijzingen op te volgen en zelf alert te zijn.