Saefthinge | Fotoweekend winterse landschappen

 • Verdronken Land van Saefthinge
 • Landschapsfotografie in een winterse setting
 • Fotograferen tussen net geboren lammetjes
 • Overnachten op een werkende boerderij
Arenberghoeve
Saefthinge, dijk
Winters landschap Grenspark Groot Saefthinge
Vedronken land van Saefthinge
Verdronken land van Saefthinge
Winters landschap Grenspark Groot saefthinge
Winterlandschap Zeeuws-Vlaanderen
Arenberghoeve
Saefthinge, dijk
Winters landschap Grenspark Groot Saefthinge
Vedronken land van Saefthinge
Verdronken land van Saefthinge
Winters landschap Grenspark Groot saefthinge
Winterlandschap Zeeuws-Vlaanderen
Arenberghoeve
Saefthinge, dijk
Winters landschap Grenspark Groot Saefthinge
Vedronken land van Saefthinge
Verdronken land van Saefthinge
Winters landschap Grenspark Groot saefthinge
Winterlandschap Zeeuws-Vlaanderen
Categorieën: Geen reizen of workshops gevonden
Lammetjes fotograferen in grenspark Groot Saefthinge
Geen reizen of workshops gevonden Aantal deelnemers Max 6 Plaatsen beschikbaar 2 Prijs € 490 (tweepersoonskamer inclusief eten)

Boeken

Geen reizen of workshops gevonden

Focus

Landschapsfotografie in Grenspark Groot Saefthinge

Tussen Antwerpen en het vestingstadje Hulst ligt aan beide kanten van de grens een fascinerend polderlandschap met kreken, oude en nieuwe dijken,  en historische verdedigingslinies. Het buitendijks gelegen Verdronken Land van Saefthing is het grootste kweldergebied van Europa. De inmiddels roemruchte Hedwige-Prosper polder is nog altijd niet definitief ontpoldert. En de haven van Antwerpen is nooit ver weg.

Groot Saefthinge is een boeiend gebied om te fotograferen. Tijdens dit fotografieweekend verblijven we in op een gastvrije  hoeve met akkerbouw en schapen in het Belgische deel van het gebied.

Winterse landschappen

Kale bomenrijen op de dijk, hoge luchten, eindeloos kijken over de Westerschelde, een fietser tussen de geploegde akkers van de Scheldepolders. Tijdens dit fotografieweekend in grenspark Groot-Saefthinge ga je samen met de fotografiedocenten Anton Harfst en Laurien van den Hoven op pad om het (Zeeuws)Vlaamse land te vereeuwigen. We besteden – naast landschapsfotografie – ook expliciet aandacht aan het maken van collages of series met een verhalende invalshoek.

Een bijzondere fotosessie: aflammeren

Op de Arenberghoeve worden de lammeren vanaf eind januari ter wereld gebracht in een speciaal hiervoor ingerichte stal. Lammetjes in de wei zijn altijd al lief; dat we hier het zogenoemde aflammeren mogen fotograferen is helemaal bijzonder.

Winters weer, wind en getijden

De lammetjes fotograferen we binnen, maar voor de rest van het fotografieweekend zijn we zoveel mogelijk buiten. Het is onder alle weersomstandigheden prachtig fotograferen in de grensregio. Welk winters weer we hebben, zal een verrassing zijn. Waar we van te voren wel rekening mee hebben gehouden, is het getij. Op zaterdagmiddag is het eb en vallen de geulen in het Verdronken Land van Saefthinge zo goed als droog.

Reviews

Dit is een nieuw programma. Schrijf jij de eerste review?

Programma

Dagindeling fotografieweekend Groot Saefthinge

Onderstaand programma is flexibel. We passen ons aan aan de weersomstandigheden en wanneer we welkom zijn in de stal om het aflammeren te fotograferen.

Vrijdag 11 februari

We beginnen het fotografieweekend op vrijdag om 15 uur* met thee of koffie, kennismaking en het bespreken van het programma. Daarna gaan we snel naar buiten voor een eerste fotosessie landschapsfotografie in het Belgische deel van het grenspark. We gaan aan de slag met leidende lijnen, camerastandpunt en andere compositiestijlen om de verlatenheid van het landschap in wintertooi krachtig in beeld te brengen. Na een gezellige maaltijd met streekproducten op de boerderij bespreken we de foto’s. Anton combineert deze fotobespreking met een introductie over het maken van collages en korte series.

*Start met of na het avondeten is ook mogelijk. Indien er deelnemers zijn die vanwege werk later aanschuiven, gaan we ’s middags wel fotograferen, maar doen we de formele start als iedereen er is.

Zaterdag 12 februari

In de ochtend staat het Boerenmagazijn op het programma, een fascinerende polder aan de Nederlandse kant van de grens. Dijken met dubbele bomenrijen en een oude kreek omringen de velden en akkers. ’s middags gaan we fotograferen bij eb langs de Westerschelde  en in het Verdronken land van Saefthinge. We sluiten de dag af met een sessie nachtfotografie op en rond de boerderij.

Zondag 13 februari

We staan vroeg op voor een eerste fotosessie bij zonsopgang. Hopelijk hebben we een mooi laagje rijp of mist om het winterse landschap in de polder nog iets extra’s mee te geven. Na ons welverdiende ontbijt gaan we fotograferen in de stal tussen de ooien en lammeren. Het fotografieweekend wordt afgesloten met een uitgebreide fotobespreking, waarbij we ook stilstaan bij de gemaakte series of collages en het bewerken van je landschapsfoto’s.

Praktische Informatie

Organisatie fotoweekend Saefthinge

Dit fotoweekend wordt voor Fotoreizigers georganiseerd door Photothema. Voor deze reis zijn hun voorwaarden van toepassing voor meerdaagse fotoworkshops, alsmede het Photothema corona-protocol.

Deze fotoreis valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Prijs

€ 490 (tweepersoonskamer inclusief eten)
 • 2 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • alle maaltijden, thee, koffie
 • begeleiding door 2 fotografen
 • online fotobespreking achteraf
 • tutorial landschapsfotografie
 • bijdrage STO-garant en boekingskosten

Niet inbegrepen:

Vervoer, drankjes bij het avondeten, reis-en annuleringsverzekering, persoonlijke uitgaven.

Toeslag eenpersoonskamer: € 39

Meenemen

 • camera en toebehoren
 • statief
 • warme kleding, regenkleding en kleren die vuil mogen worden
 • liefst ook een paar laarzen
 • laptop of tablet voor de eerste selectie voor een serie of collage (optioneel)

Begeleiding

Het fotografieweekend Saefthinge wordt begeleid door de fotografen Anton Harfst en Laurien van den Hoven van Photothema. Zij wonen aan de rand van de grensstreek en weten de mooiste plekjes te vinden.

Anton en Laurien zijn het hele weekend in de buurt en staan je met raad en daad bij. Ben je zo iemand die liever zijn/haar eigen gang gaat, dan is dat natuurlijk ook geen probleem.

Niveau

Fotoweekend voor fotografen van alle niveaus die niet bang zijn voor een beetje klei

Je houdt van klei, van winterse landschappen en natuurlijk ook van fotograferen. Je bent niet bang van een beetje klei en hebt een paar laarzen in de achterbak van je auto liggen. Of je beginner bent of ervaren fotograaf maakt voor de reis niet uit. We geven tips, advies en aanwijzingen gebaseerd op jouw camera en je ervaring. Tijdens de fotobesprekingen gaan we in op  techniek, compositie en bewerking.

Accommodatie

Verblijf op een hoeve in Groot Saefthinge

We slapen en eten op de Arenberghoeve, een werkende boerderij met akkerbouw en schapen. De hoeve ligt midden in het grenspark Groot Saefthinge. Er zijn 7 gastenkamers met ieder een eigen badkamer. En een gezellige gezamenlijke ruimte met uitzicht over de weilanden en akkers.

Wil je graag een kamer delen en toch wat privacy? Een van de kamers heeft 2 gescheiden kamers; je deelt dan wel een badkamer.

Een extra nacht?
Nog geen zin om te vertrekken op zondag aan het eind van de middag? Je kunt in het boekingsformulier aangeven dat je graag nog een extra nachtje wilt blijven. Anton en Laurien geven je graag tips voor een extra dagje in de grensregio.

Vervoer

Met eigen auto of openbaar vervoer naar Grenspark Groot Saefthinge

Dit is in principe een fotoreis met eigen auto. Heb je geen auto/rijbewijs, en wil je toch graag mee? We halen deelnemers die met het openbaar vervoer komen op bij het busstation in Hulst. Er is een goede intercitybus van Breda naar Hulst en ook vanaf station Goes rijdt er 2x per uur een bus. Tijdens het fotoweekend kun je met ons of een van de andere deelnemers meerijden naar de fotolocaties.

Bijzonderheden

We overnachten in België. Je hebt een geldige internationaal corona-bewijs (qr-code) nodig voor dit fotoweekend.