Exploring Oman

 • PRIJZEN ZIJN INDICATIEF (NIVEAU BEGIN 2023)
 • REISDATA KUNNEN NOG VERANDEREN
 • Fotograferen in de woestijn en op kleurrijke markten
 • Kamelenmarkt van Sinaw
 • Speciale aandacht voor water
 • Overnachten in een bijzonder woestijnkamp
 • Urbexen in verlaten lemen dorpen
 • Met 4wd door prachtige wadi's
Oman kruiden op bazaar
Vogelbekmasker Wahiba Sands Woestijn
Birkat al Mouz Dadelpalmen
Individuele fotoreis Oman
Fort Nizwa Oman
Veemarkt Nizwa Oman
Fotoreis Oman Dayqah Dam
het perfecte plaatje met Hamood
Oman kruiden op bazaar
Vogelbekmasker Wahiba Sands Woestijn
Birkat al Mouz Dadelpalmen
Individuele fotoreis Oman
Fort Nizwa Oman
Veemarkt Nizwa Oman
Fotoreis Oman Dayqah Dam
het perfecte plaatje met Hamood
Oman kruiden op bazaar
Vogelbekmasker Wahiba Sands Woestijn
Birkat al Mouz Dadelpalmen
Individuele fotoreis Oman
Fort Nizwa Oman
Veemarkt Nizwa Oman
Fotoreis Oman Dayqah Dam
het perfecte plaatje met Hamood
Categorieën:
Fotoreis Oman

Exploring Oman

Wanneer? 08 feb 2024 - 22 feb 2024
Aantal deelnemers 5-6
Plaatsen beschikbaar 6
Prijs € 3725 | + € 450 eenpersoonskamer - PRIJZEN INDICATIEF, NIVEAU 2023

Boeken

Neem een optie

Focus

Landschapsfotografie en straatfotografie

Tijdens de fotoreis naar Oman gaan we vooral aan de slag met landschapsfotografie en straatfotografie. Steden en dorpen verkennen we te voet; dit geeft ons ook de beste mogelijkheid om de bevolking bezig te zien en in mooie straatbeelden vast te leggen. In het uitgestrekte landschap gaan we op zoek naar de juiste plekken én de juiste tijdstippen van de dag om de grootsheid en de lijnen in het landschap te fotograferen. Hiervoor hebben we ons eigen vervoer, maar we hebben ook een wandeling in de bergen gepland.

Ruig landschap, rijke cultuur, bijzondere mensen

Oman is een van de minder bekende landen van het Midden-Oosten. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want het land is behoorlijk onherbergzaam met zijn grote woestijn en een steil berggebied. Dankzij nieuwe wegen is Oman nu meer toegankelijk en vinden reizigers makkelijker de weg naar het sultanaat aan de Arabische Golf. Tijdens deze 12-daagse fotoreis door Oman reizen we met twee 4WD-jeeps en onze lokale gids/chauffeur Hammood. We reizen langs de kust, het binnenland in, door prachtige woestijnduinen en hoog de bergen in. Onderweg maken we kennis met de lokale bevolking, hun rijke cultuur en het ongerepte landschap. We verblijven in verschillende hotels, in een bedoeïenenkamp in de woestijn en in een hoog gelegen bergresort.

Extra aandacht voor water

Fotoreis Oman Dayqah Dam
Op de rit naar Sur stoppen we bij de Dayqah Dam, de grootste dam in Oman.

In een woestijnland als Oman is water een belangrijk thema. Van de verzilting van de kustgebieden, de prachtige irrigatiekanaaltjes – falaj – in de palmplantages tot waterputten in de woestijn. Tijdens de fotoreis in 2023 besteden we hier voor het eerst extra aandacht aan; hierbij worden we geholpen door onze gids Hamood, die in zijn dagelijks leven op het gebied van watermanagement werkt voor de Omaanse overheid.

 

Reviews

Nog aan het nagenieten van de zeer indrukwekkende foto reis Oman met Laurien en Anton eind januari, ben ik mijn 850 foto’s aan het selecteren. Wat ‘n belevenis…mooie kusten…gigantische ruige bergen..uitgestrekte woestijnen….adembenemend!
Laura
Een wervelende reis door Oman, vol prachtige highlights om de mooiste foto’s te kunnen maken. Daarbij enthousiast geholpen door het ijzersterke, vakkundige en aandachtige duo: Anton en Laurien.
Marjan
Bedankt voor weer een fantastische week fotograferen in het gastvrije Oman. Jullie hebben ons samen met de gids Hamood de meest prachtige plekjes in Oman laten zien.
René

Programma

Route in vogelvlucht

We starten onze fotoreis door Oman in Muscat, de hoofdstad van Oman, met fotosessies op de vismarkt, in de souk en bij het Paleis van de Sultan. Vanuit Muscat rijden we in zuid-oostelijke richting naar de havenplaats Sur, waar het prachtig fotograferen is langs de baai. Vanaf daar rijden we het binnenland in richting woestijn. We komen onderweg dadelplantages, lemen forten en steden tegen en zien hoe Bedoeïenen leven in de woestijn. We slapen 2 nachten in een bijzonder woestijnkamp. Hier fotograferen we ook hun voorbereidingen op de verkoop van hun kamelen op de markt van Sinaw. Vervolgens reizen we ook zelf af naar deze oude marktstad. Daarna rijden we door naar de prachtige lemen stad Al Hamra. Daar verblijven we in een tradioneel uit leem opgetrokken huis. We keren terug naar de kust via een spectaculaire off-road rit door Wadi Bani Awf. Maar niet voordat we hebben overnacht in deze machtige kloof. Aan het eind van de reis verblijven we in Seeb en brengen vanuit daar op de laatste dag een bezoek aan de Grand Mosque Sultan Qaboos.

Fotoreis Oman van dag tot dag

Dag 0: Online informatiebijeenkomst

Circa drie weken voor vertrek ontmoeten we elkaar online om kennis te maken, informatie uit te wisselen en het programma op hoofdlijnen door te spreken. We prikken de dag en tijd van deze online bijeenkomst in overleg met alle deelnemers.

Dag 1: Amsterdam – Muscat

KLM-vlucht van Amsterdam naar Muscat, met tussenlanding in de Emiraten. Bij aankomst in Muscat worden jullie opgehaald door de reisbegeleiders en naar het hotel gebracht.

Dag 2: Muscat

We starten de fotoreis Oman met een stadswandeling door Muscat om een beeld te krijgen van het dagelijks leven in de hoofdstad. Na een bezoek aan de visafslag in Muttrah gaan we naar Oud-Muscat, waar het Paleis van de Sultan staat. ‘s Avonds gaan we fotograferen in de kleurrijke winkelstraatjes en souk achter de haven.

Dag 3: Van Muscat naar Sur

Onze gids en chauffeur Hamood arriveert vroeg in de ochtend. We laden de jeeps in en doen inkopen voor onderweg. Daarna rijden we via een mooie route langs de grootste dam van Oman en bijzondere rotsformaties naar de havenplaats Sur.

Dag 4: Sur

We beginnen de dag vroeg met een bezoek aan een scheepswerf, waar de traditionele dhow-schepen ook vandaag de dag nog met de hand gebouwd worden. Na een fotobespreking gaan we fotograferen langs de lagune en de levendige boulevard van Sur.

Dag 5: Sur – Wahiba Sands

Vanuit Sur rijden we door het binnenland richting de woestijn. Na een picknick in Wadi Khalid rijden we door naar ons woestijnkamp.
We eten en overnachten in het Safari Desert Camp.

Dag 6: Wahiba Sands

Je raakt niet uitgefotografeerd in de geel-rode zandduinen met hun prachtige glooiingen, golven, en kamelen. En we gaan op zoek naar waar men hier het water vandaan haalt voor vee, de lokale bewoners en bezoekers.

Dag 7: Wahiba Sands – Sinaw

We fotograferen in de ochtend in de woestijn en in de palmplantages die op de rand van de woestijn liggen. En we gaan op zoek naar Bedoeïenen, die hun kamelen aan het inladen zijn voor de reis richting Sinaw. Vervolgens rijden wij zelf naar Sinaw.

Dag 8: Sinaw

Sinaw is de stad waar op iedere donderdag vooral kamelen, maar ook ander vee, worden verhandeld. We gaan de locatie van de markt alvast verkennen, terwijl de voorbereidingen voor de markt in volle gang zijn. Sinaw heeft bovendien een oude lemen wijk, die op een goede manier gerestaureerd is. We maken een mooie fotowandeling in de nauwe straatjes.

Dag 9: Kamelenmarkt

We staan vroeg op om naar de kamelenmarkt te gaan. Mannen, vrouwen en kinderen van allerlei verschillende stammen komen in Sinaw bij elkaar om vee – vooral kamelen – te kopen en verkopen. Liefhebbers van straatfotografie kunnen hun hart ophalen in de souk met zijn kleurrijke markthallen en verkoop van groenten, fruit en vis op straat.

Na de markt halen we onze bagage op in het hotel, en rijden vervolgens door naar onze standplaats aan de voet van de bergen: de lemen stad Al Hamra. Met onderweg een lunchstop in een oase van palmbomen met een indrukwekkend irrigatiesysteem.

Dag 1: Al Hamra

Na alle drukke dagen, nemen we vandaag gas terug. We dwalen met onze camera’s door de lemen stad en over smalle paadjes tussen de groene velden.

Dag 11: Berglandschap

Al Hamra ligt aan de voet van de de bergen. We rijden vandaag vroeg de bergen in naar de Grand Canyon en maken een korte bergwandeling in deze indrukwekkende kloof. Met een beetje mazzel vliegen de gieren hier op bijna ooghoogte tussen de rotswanden. Zowel op de heen- als de terugweg, via een andere route, maken we fotostops om het machtige berglandschap te fotograferen. Om de weidsheid van het landschap te illustreren, kun je prima gebruik maken van Hamood als fotomodel.

Dag 12: Wadi Bani Awf

Op dag 12 staat de indrukwekkende bergrit door de kloven van de Wadi Bani Awf op het programma. We maken stops om te genieten van het landschap en de prachtige vergezichten. Maar ook in de kloven en dalen. Hamood laat ons zien hoe de watervoorziening in dit afgelegen gebied werkt.

Voor het eerst sinds we de fotoreizen naar Oman organiseren, overnachten we nu ook in de kloof. Dit geeft ons niet alleen de mogelijkheid om onderweg meer tijd te nemen voor de fotografie, maar ook om te genieten van de bergen bij en na zonsondergang.

Dag 13: Snake gorge

Voordat we de kloof uitrijden richting de kust, gaan we eerst de Snake Gorge in. Het is een fotogenieke plek, met water en imposante rotsformaties. Na de lunch rijden we rustig door naar ons hotel in Muttrah.

Dag 14: Seeb

Op onze laatste dag brengen we in de ochtenduren een bezoek aan de grote moskee van Sultan Qaboos. Ons hotel – hetzelfde als aan het begin van de reis – ligt op loopafstand van de vismarkt en souk. Je kunt hier lekker gaan fotograferen en/of inkopen doen.  Je hebt je hotelkamer tot aan het begin van de avond. We vliegen in de loop van de avond terug naar Amsterdam.

Dag 15: Aankomst in Amsterdam

Met heel veel foto’s, belevenissen en verhalen is er een eind gekomen aan deze avontuurlijke fotoreis Oman.

Dag 16: Online bijeenkomst achteraf

Circa twee maanden na de reis ontmoeten we elkaar weer online, waarbij we samen terugblikken op de reis met jullie foto’s en beeldverhalen.

Praktische Informatie

De fotoreis naar Oman wordt georganiseerd in samenwerking met Aladin Travel. De reisorganisatie regelt voor ons de logistiek van de reis en is aangesloten bij het GGTO Garantiefonds.

Prijs

€ 3725 | + € 450 eenpersoonskamer - PRIJZEN INDICATIEF, NIVEAU 2023
 • Professionele en Nederlandstalige begeleiding door twee fotografen
 • Lokale gids/chauffeur Hamood
 • 13 overnachtingen in een een- of tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden, drinken, water en fruit onderweg
 • Vervoer met 4WD-jeeps
 • Klimaatcompensatie via het Fair Climate Fund
 • Bijdrage GGTO garantiefonds
 • Bijeenkomst vooraf en achteraf (online)

Niet inbegrepen:

Vlucht Amsterdam-Muscat vv, boekingskosten (€ 25), visum Oman (€ 85), persoonlijke uitgaven en reis- en annuleringsverzekering.

Meenemen

 • Camera en toebehoren
 • Extra batterijen vanwege verblijf in woestijnkamp zonder stroom
 • Statief
 • Wandelschoenen
 • Voorafgaand aan de reis ontvang je van ons een specifieke meeneemlijst

Begeleiding

Op deze fotoreis wordt je begeleid door de Fotoreizigers Anton Harfst en Laurien van den Hoven. Anton en Laurien begeleiden de reis in 2024 voor de zesde keer.

Naast de twee fotografen is onze vaste gids Hamood van grote toegevoegde waarde voor deze reis. Hij rijdt een van de auto’s, gidst, tolkt en zorgt niet alleen voor de thee onderweg, maar ook voor de nodige achtergrondinformatie over watergebruik in Oman.

Niveau

Fotografie

Deze rondreis door Oman is geschikt voor iedereen die graag fotografeert. We helpen beginnende fotografen met de instellingen van hun camera en het maken van goede composities. Heb je dat al lang en breed onder de knie, dan denken we graag met je mee bij het maken van boeiende composities en hopen we je te inspireren met nieuwe toepassingen en andere manieren van kijken. Je kunt je ook richten op een specifieke invalshoek, zoals het thema water.

Korte, maar pittige wandelingen

Tijdens deze reis fotograferen we op verschillende locaties die goed bereikbaar zijn met de auto. We maken korte wandelingen – vaak heen en weertjes – maar het terrein is meestal oneffen of bergachtig. Je moet dus wel goed ter been zijn voor de rondreis door Oman.

Accommodatie

We verblijven tijdens deze fotoreis in verschillende accommodaties: van eenvoudige hotels tot een bijzonder woestijnkamp.

Muttrah, Muscat – 3 overnachtingen
Eenvoudig hotel aan de haven van Muttrah, centrum Muscat. We verblijven hier twee nachten aan het begin van de reis en keren hier aan het eind weer terug. Omdat onze vlucht pas ‘s avonds vertrekt, is verblijf in het hotel tot aan ons vertrek geregeld.

Sur – 2 overnachtingen
Goed hotel op loopafstand van onze fotolocaties in Sur

Woestijnkamp Wahiba Sands – 2 overnachtingen
Op 40 minuten rijden van de rand van de woestijn verblijven in een sfeervol kamp met verspreide hutjes en tenten. Stroomvoorziening op zonne-energie.

Sinaw – 2 overnachtingen
Hotel aan de rand van de stad en niet al te ver van de kamelenmarkt.

Al Hamra – 3 overnachtingen
Bijzonder hotel in een oud lemen gebouw in het hart van deze oude stad.

Wadi Bani Awf – 1 overnachting
We overnachten midden in de kloof, op steenworp afstand van de indrukwekkende Snake Gorge. Dit is een kleine accommodatie waar we kamers delen.

Vervoer

Vluchtschema KLM

De reguliere vluchtprijs van de KLM-vlucht naar Muscat ligt op dit moment (begin 2023) rond € 970 inclusief ruimbagage. Dit is een rechtstreekse vlucht met een tussenstop in Koeweit (heenweg) en Dubai (terugreis). Bij boeking neemt Aladin Travel een optie op een vlucht. Zodra de reis op garant vertrek komt, kun je er voor kiezen om zelf een vlucht te boeken of de door Aladin genomen optie te bevestigen. Alternatieve vluchten zijn er met Turkish Airlines of Emirates.

Rondreizen met twee landcruisers

We hebben deze reis vanaf de derde dag twee grote landcruisers ter beschikking, waarmee we ook prima door de woestijn en door de wadi’s kunnen rijden. We maken een rouleerschema, zodat je afwisselend voor- en achterin zit. Deze reis is niet geschikt als je last hebt van wagenziekte.

Bijzonderheden

Meer doen met de invalshoek water?

In 2024 besteden we voor het eerst tijdens de rondreis nadrukkelijk aandacht aan water en de waterproblematiek in Oman. Dit is een onderwerp dat zich zeker leent voor een fototentoonstelling of andere publicatie. Wil je hiermee aan de slag – alleen of wellicht samen met andere deelnemers – laat dat ons dan weten.