Introductie Macrofotografie Griekenland | Fotoreis & cursus

 • Maak kennis met macrofotografie in een inspirende omgeving
 • Fotoreis & cursus
 • Genieten van het Griekse voorjaar
Macrofotografie in Griekenland
Waterdruppels op klaproos in de Griekse Peloponnesos
Macrofotografie Ancient Sparta
Macrofotografie vanaf een 5K-Gorillapod in spreidstand
Macrofotografie in Griekenland
Waterdruppels op klaproos in de Griekse Peloponnesos
Macrofotografie Ancient Sparta
Macrofotografie vanaf een 5K-Gorillapod in spreidstand
Macrofotografie in Griekenland
Waterdruppels op klaproos in de Griekse Peloponnesos
Macrofotografie Ancient Sparta
Macrofotografie vanaf een 5K-Gorillapod in spreidstand
Categorieën:
Macrofotografie in Griekenland

Introductie Macrofotografie Griekenland | Fotoreis & cursus

Wanneer? 02 apr 2023 - 09 apr 2023
Aantal deelnemers 3-7
Plaatsen beschikbaar 7
Prijs € 1475 | € 1400 met vroegboekkorting

Boeken

Neem een optie

Focus

Introductie in de macrofotografie

Tijdens deze fotoreis leer je stap voor stap mooie macrofoto’s te maken. Je gaat aan de slag met de onderstaande onderwerpen.

 • Scherptediepte: welk diafragma kies je om je onderwerp scherp te krijgen (en de rest niet)?
 • Focus: waar zet je op scherp? Doe je dat automatisch of met de hand?
 • Belichting: hoe kies je de goede belichting en in welke situaties moet je juist meer of minder onder- of overbelichten?
 • Witbalans: hoe zorg je dat je onderwerp de juiste kleur heeft? Dit is zeker bij bloemen van belang.
 • Compositie: hoe zet je je onderwerp(en) goed in beeld? Je leert verschillende compositiestijlen die handig van pas komen bij macrofotografie.
 • En we besteden aandacht aan detailfotografie versus macrofotografie.

Aan het eind van de reis heb je een week lang ervaring opgedaan en kun je thuis zelfstandig verder om prachtige detail- en macrofoto’s te maken.

Macrofotografie: van bijzondere bloemen tot roestige spijkers

Rode anemonen, orchydeeën en wilde cyclaampjes. Griekenland heeft het hoogste aantal soorten planten van heel Europa en daar kun je dit voorjaar van meegenieten. Maar je kunt je lens ook richten op roestige spijkers, mooie deursloten of kaarsjes in de kerk. Hoe dichter je erop zit, hoe meer de materialen hun karakter prijsgeven in je macrofoto’s.

Oog voor landschap en cultuur

En natuurlijk gebruiken we deze introductie in de macrofotografie ook om van het fantastische berglandschap te genieten, met zijn intieme kloven, vervallen tempels en machtige uitzichten over met sneeuw bedekte toppen en weidse valleien. Want de Peloponnesos is prachtig in het voorjaar!

Verder laten we ons deze week inspireren door een kunstvorm die al door de oude Spartanen werd beoefend tijdens een mozaiek-workshop bij de lokale kunstenaresse Dimitra Colomvakou.

Standplaats Xirokambi

Onze standplaats is het dorp Xirokambi in de vallei van Sparta, 13 km ten zuiden van deze befaamde stad uit de Griekse oudheid. Aan de westkant van de vallei rijst het Taygetos-gebergte op, tot een hoogte van ruim 2400 meter. In het oosten wordt de vallei begrensd door de Parnonas (1900 meter). In dit afwisselende landschap vinden we veel verschillende bloemen en planten, waaronder veel inheemse en beschermde soorten. Daarnaast lenen de veelal oude huizen zich uitstekend om aan de slag te gaan met afgebladderde verf, roest en stenen. Een aantal fotolocaties ligt op loopafstand van Xirokambi; op andere dagen pakken we de lokale bus of een taxi.

Reviews

De eerdere (7-daagse)macroreizen waren vooral gericht op fotografen met ervaring in macrofotografie. Dat zie je terug in de reviews. De reis in april 2023 richt zich op fotografen voor wie deze tak van fotografie nog - zo goed als - nieuw is. De reis is nu ook een dagje langer.
Photothema
**** Hele leuke en leerzame reis. Hoewel ik al weer een tijdje met macrofotografie bezig was, heb ik toch tijdens deze reis veel bijgeleerd. Ook door de leuke opdrachten die we kregen en het niet alleen maar focussen op bloempjes en plantjes. Macrofotografie is immers veel meer. Maar ik heb vooral genoten van de vele orchideeën. Vaak zag ik ze niet eens, zo klein maar zo mooi waren ze. Lex en Anton hadden mooie, gevarieerde locaties voor ons uitgezocht, in de bergen, aan de kust, tussen de olijfbomen en temidden van antieke opgravingen. En ’s avonds natuurlijk het heerlijke Griekse eten.
Nicolette
Het was een heerlijke week. Alle rust om wat creatieve dingen te proberen. De opdrachten en raadgevingen van Lex hielpen daarbij zeker. Ook had ik al ervaring met macrofotografie, ik heb toch weer wat nieuwe dingen opgepikt. En zoals ik gehoopt had, er omheen mooi weer en veel heerlijk eten en drinken.
Peter Cornelissen
***** De reis was top. Goed georganiseerd, goed begeleidt door Lex en Dimitra, maar had iets langer mogen duren (met name de eerste dag ben je aan het reizen in het donker (van Athene naar Xirokambi). Veel geleerd, ontdekt en heerlijk gegeten. De afwisseling in de locaties maken de reis nog interessanter, waarbij de "opdrachten" echt een uitdaging zijn om buiten je comfortzone te treden. Er is ook ruimte om even af te wijken van de opdrachten en "je eigen ding te doen".
Judith

Programma

Fotoreis macrofotografie van dag tot dag

VOORAF

Een week of 4 voor de reis ontmoeten we elkaar online. Dan weet je alvast wie de reis begeleiden en maak je kennis met de andere deelnemers. Anton en Laurien vertellen over de locatie en de opzet van de fotoreis en we bespreken de foto-apparatuur die je nodig hebt voor macrofotografie.

DAG 1 – VAN AMSTERDAM NAAR XIROKAMBI

Je wordt in Athene opgehaald om met een privé minibus in drie uur naar onze standplaats Xirokambi te rijden.

DAG 2 t/m 7 – CURSUSDAGEN

De cursusdagen hebben de volgende opzet:

Na een korte introductie (niet op een lege maag natuurlijk!) gaan we naar onze fotolocatie. Hier gaan we in de praktijk aan de slag. Je wordt ter plekke begeleid door Anton en Laurien, waarbij we uitgaan van jouw camera, macrolens en ervaring.

Na de (late) lunch heb je een paar uur voor jezelf en heb je de tijd om foto’s uit te zoeken voor de fotobespreking. Die houden we iedere dag aan het begin van de avond en voordat we gezamenlijk gaan eten.

Op dag 5 laten we de macrofotografie in de ochtenduren even voor wat die is voor een mozaiek-workshop bij kunstenares Dimitra Colomvakou in Sparta. We gaan dus wel met details bezig, maar even op een hele andere manier. In de namiddag hebben we dan nog wel een korte fotosessie, waarbij je de inspiratie van de ochtend gaat gebruiken.

DAG 8 – REIS VAN XIROKAMBI NAAR AMSTERDAM

Je wordt vandaag naar het vliegveld van Athene voor de terugvlucht naar Amsterdam.

ACHTERAF

Circa twee maanden na de cursus ontmoeten we elkaar online. Dan horen we graag welke foto’s je in de tussentijd gemaakt hebt, en tegen welke dingen je nog aan loopt. En natuurlijk is het dan fijn om terug te blikken op een paar mooie macrobeelden die je tijdens je reis gemaakt hebt.

Praktische Informatie


De fotoreis in Griekenland wordt georganiseerd door Photothema en valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Zie ook de reisvoorwaarden op deze website.

Prijs

€ 1475 | € 1400 met vroegboekkorting
 • 7 Overnachtingen in tweepersoonskamers
 • Ontbijt, lunch en avondmaaltijden
 • Professionele begeleiding door 1-2 fotografen
 • Mozaiek-workshop
 • Transfer van en naar het vliegveld en lokaal vervoer
 • Bijdrage STO-garantie
 • CO2-compensatie via het Fair Climate Fund
 • Vroegboekkorting van € 75 voor boekingen t/m 21 januari 2023 of opties die voor deze datum zijn omgezet in een boeking

Niet inbegrepen:

Vlucht naar Athene, reis- en annuleringsverzekering, boekingskosten (€25), drankjes bij het avondeten en persoonlijke uitgaven.

Toeslag eenpersoonskamer: €210

Meenemen

 • Camera met macrolens (of lens met macrostand)
 • Statief, gorillapod of beanbag
 • Wandelschoenen
 • Vuilniszak (om in nat gras te kunnen liggen)

Begeleiding

Altijd een vraagbaak in de buurt

De begeleiding van deze fotoreis & cursus macrofotografie is in handen van Photothema. Anton en Laurien wonen in Xirokambi, spreken Grieks en kennen de omgeving goed.

Bij 3-4 deelnemers wordt de reis begeleid door Anton Harfst. Bij 5-7 deelnemers wordt de reis begeleid door Anton en Laurien. De begeleiding is steeds afgestemd op jouw kennis en ervaring en je camera. Je krijgt goede feedback, zodat je weet wat je anders kunt doen voor het maken van geslaagde macrofoto’s. En als je het even niet weet, zijn Anton of Laurien altijd in de buurt om het even aan te vragen!

Niveau

Voor wie is deze fotoreis & introductie in macrofotografie geschikt?

 • je bent bekend met camera-instellingen als diafragma, sluitertijd en witbalans
 • je hebt niet of nauwelijks aan macrofotografie gedaan en wilt het graag leren
 • je bezit een macrolens of een macrostand op je lens/camera of schaft een macrolens of -tussenring aan voor de cursus

Verder verwachten we dat je goed ter been bent. De omgeving is bergachtig, wegen en paden zijn oneffen.

Accommodatie

Standplaats Xirokambi & verblijf

Xirokambi is een levendig dorp met mooie natuurstenen huizen, 15 km ten zuiden van het beroemde Sparta.

Je overnacht in de Taleton, een klein hotel met 10 prachtige kamers en een sfeervolle binnenplaats. Er is een gezellige gezamenlijke ruimte, waar het ontbijt geserveerd wordt. Wij maken ook van deze ruimte gebruik voor het dagelijks bespreken van de foto’s.

Goed om te weten
Het hotel beschikt over 6 splitlevel kamers, met een slaapgedeelte boven en beneden. Als je een kamer wilt delen, dan heb je dus best veel privacy.

Op loopafstand van het hotel ligt het gezellige plein, met café’s en restaurants waar het genieten is van de lokale Griekse keuken. Er zijn verschillende winkeltjes en een pinautomaat.

Vervoer

Vliegen op Athene of Kalamata

Je boekt zelf je vlucht voor deze reis. Zodra de eerste aanmeldingen binnen zijn, zetten we mogelijke vluchten voor je op een rijtje. We stemmen vervolgens af wat een goede tijd is om jou en de andere deelnemers af te halen bij het vliegveld.

Vervoer fotoreis macrofotografie

Een lokale taxichauffeur uit Xirokambi haalt je op en brengt je terug naar het vliegveld. Ook voor ritten naar fotolocaties in de buurt van Xirokambi – maar te ver om te lopen – zetten we een taxi in. Naar Sparta nemen we de lokale bus.

Bijzonderheden

Griekenland: rijkste flora van Europa

Wist jij dat in Griekenland veel bijzondere bloemen en planten te vinden zijn voor mooie macrofoto’s? Dankzij de ligging aan de Middellandse zee, de hoogteverschillen en grote ongerepte gebieden telt Griekenland meer dan 5000 verschillende soorten. Zeldzaam, alom bekend, inheems en uitheems: je komt het allemaal tegen in de vallei van Sparta, de omringende bergen en de Mediterrane kust.

Tegelijkertijd zien we ook dat de klimaatverandering hard gaat in deze regio. Het kan dus goed zijn dat we bepaalde bloemen niet zien die er normaal wel zijn begin april, en anderen juist wel.

Relevante blogposts

Statieven voor macrofotografie

Macrofotografie; hoe begin je?