Grieks Pasen

 • Geannuleerd
Voorjaar: Judasbomen bloeien tijdens Grieks Pasen
Broden Grieks Pasen
Processie Grieks Pasen
Griekse bakker
Uit eten goede vrijdag Grieks Pasen
Sinaasappelbomen bloeien in het voorjaar
Voorjaar: Judasbomen bloeien tijdens Grieks Pasen
Broden Grieks Pasen
Processie Grieks Pasen
Griekse bakker
Uit eten goede vrijdag Grieks Pasen
Sinaasappelbomen bloeien in het voorjaar
Voorjaar: Judasbomen bloeien tijdens Grieks Pasen
Broden Grieks Pasen
Processie Grieks Pasen
Griekse bakker
Uit eten goede vrijdag Grieks Pasen
Sinaasappelbomen bloeien in het voorjaar
Categorieën:
Broden Grieks Pasen

Grieks Pasen

Garant Vertrek
Wanneer? 15 apr 2020 - 20 apr 2020
Aantal deelnemers 0
Plaatsen beschikbaar 0
Prijs € 1325

Wachtlijst

Interesse

Focus

Grieks Pasen: fotoreis en workshop verhalende fotografie

Pasen is het belangrijkste feest in Griekenland, een feest waar iedereen aan mee doet en dat alle ingrediënten heeft voor het maken van een boeiend fotoverhaal: mensen, rituelen, bijzondere gerechten. Een prachtige gebeurtenis om van dichtbij mee te maken met je camera. Zeker als de begeleidende fotograferen echte kenners zijn. Doordat Anton en Laurien jaren in het dorp gewoond hebben, zijn alle deuren voor je geopend tijdens deze fotoreis Grieks Pasen. En ook wat betreft de fotografie word je intensief begeleid. Ze besteden aandacht aan de opbouw van je verhaal, en het creëren van specifieke beelden. Een deel van de fotosessies vindt plaats in de kerk, bij bakkers en tijdens processies in het donker. Ze laten je zien hoe je in deze moeilijke lichtomstandigheden en zonder statief het beste uit je camera haalt. En ze staan uitgebreid stil bij het optimaal bewerken van hoge iso-bestanden.

Volop genieten van het voorjaar

De bloesem van de Judas-bomen kleuren paars; de vallei geurt naar sinaasappelbloesem. En tussen de olijfbomen ligt een dik bloementapijt van anemonen, klaprozen, orchideeën, kamille en irissen. De periode rond Pasen is ongetwijfeld een van de mooiste tijden van het jaar. Je hebt deze dagen zeker ook de tijd om de voorjaarsflora in beeld te brengen.

 

Reviews

“In het programma staat dat je Pasen viert met de lokale bevolking, maar nooit gedacht dat dat ook echt zo zou zijn!”
Andre
Wat heb ik genoten van de Griekse sfeer bij het Paasfeest in Xirokambi. Ik voelde me gastvrij ontvangen en vrij om te fotograferen bij het intieme Paasfeest, dankzij de band die Laurien en Anton, de fotografen die daar al jaren wonen, hebben opgebouwd met de bevolking. Een heerlijke week met als bonus een uitbundige voorjaarsflora en aangename temperaturen.
Wat fijn als in een vakantie alles klopt: uitstekende begeleiding van twee fotografen die veel lokale kennis hebben. Fijne accommodaties, heel leuke groep en een prima kennismaking met het Griekse platteland inclusief de voorbereiding en viering van Pasen. Kortom een geweldige vakantie gehad.
Janneke

Programma

Fotoreis Grieks Pasen van dag tot dag

woensdag 15 april – heenreis

Je vliegt met een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Athene. Daar word je opgehaald door Anton en Laurien. We rijden in 3,5 uur naar Xirokambi. Na aankomst gaan we gezellig met elkaar eten op het dorpsplein.

donderdag 16 april – Xirokambi

Op onze eerste dag in Xirokambi verkennen we het dorp en de omgeving, zodat je weet waar je bent en je je verhaal ook in een omgeving kunt neerzetten tijdens deze fotoreis Grieks Pasen. We gaan fotograferen in de bakkerij, waar de dorpelingen druk bezig zijn met het bakken van de Paasbroden. In de middag geven we een presentatie over het maken van een reportage, vertellen uitgebreid over de verschillende aspecten van Grieks Pasen en bespreken jullie ideeën voor de invalshoek van jullie fotoverhalen.
In de avonduren houden we een eerste korte sessie nachtfotografie zonder statief op het plein van Xirokambi.

Vrijdag 17 april – grote vrijdag

We staan vroeg op om voor het ontbijt te fotograferen in de olijfboomgaarden om het dorp. Zo in het voorjaar met de dauw nog op het gras en de bloemen is de boomgaard op haar mooist. We kunnen ook meteen een  kijkje nemen bij Kostas, de eigenaar van restaurant Paralia, die hier zijn groentetuin en kassen heeft. Na het ontbijt gaan we fotograferen in het dorp. Inwoners maken zich op voor het belangrijkste feest van het jaar. Er wordt gekookt en gebakken. Bij het plein is een kleine markt en in de kerk versieren vrouwen en kinderen het symbolische graf van Christus met bloemen. Tijdens een indrukwekkende kerkdienst wordt de baar ingewijd. ’s Avonds wordt deze in processie door het dorp gedragen.

Zaterdag 18 april – Sparta

Vanochtend gaan we naar het vlakbij gelegen Sparta. We lopen eerst naar de opgraving van de antieke stad. Op de terugweg naar het centrum doen we de zaterdagmarkt aan, die vandaag volop in het teken van Pasen staat.  s’ Avonds is er een late kerkdienst, waarbij om middernacht het verrijzen van Christus wordt verkondigd en het (kaars)licht wordt doorgegeven vanuit de kerk naar eenieder die buiten staat. Hier komen de eerder deze week beoefende fototechnieken goed van pas.

 

Tijdens de processie op Grote Vrijdag wordt symbolisch het graf van Christus rondgedragen door het  dorp. Het graf is diezelfde ochtend door vrouwen en kinderen versierd met bloemen.

Zondag 19 april – Feest

De Griekse Paaszondag is een dag waarbij hele families in de tuin – of gewoon op straat – feest vieren. Ze rijgen een lam aan het spit of garen het bij de bakker in de oven. Voor ons is de laatste echte dag van deze fotoreis Grieks Pasen een dag van fotograferen, proeven en meevieren.  In de ochtenduren maken we een wandeling door het dorp om de voorbereidingen voor de paaslunch te fotograferen. Én om te proeven: Griekse gastvrijheid op zijn paasbest! Op de route door het dorp komen we ook langs de bakker. Hier staat ons eigen lam – en dat van heel wat andere huishoudens – zachtjes gaar te sudderen in de oven. Na de uitgebreide paaslunch en een welverdiende siësta, blikken we terug op de week tijdens de laatste  fotobespreking.

Maandag 20 april – terugreis

Anton en Laurien brengen je terug naar het vliegveld in Athene.

Terugkombijeenkomst

Na de reis is het nog niet afgelopen. Je gaat thuis zelf aan de slag met je fotoverhaal over Grieks Pasen. We komen ongeveer twee maanden na de fotografiereis bij elkaar om ieders fotoserie te bespreken.

Grieks Pasen foto-impressie

Praktische Reisinformatie

Deze fotoreis wordt georganiseerd in samenwerking met Aladin Travel. De reisorganisatie regelt voor ons de logistiek van de reis en is aangesloten bij het GGTO Garantiefonds.

Prijs & Pakket

€ 1325
 • 5 Overnachtingen incl. ontbijt
 • Eenpersoonskamer met gedeelde badkamer
 • Avondmaaltijden en uitgebreide paaslunch
 • Hotel transfer en lokaal vervoer
 • Professionele en Nederlandstalige begeleiding door 2 fotograferen
 • Informatie vooraf, tutorial fotobewerking hoge iso-bestanden en terugkombijeenkomst
 • CO2-compensatie via het Fair Climate Fund

Niet inbegrepen:

Vlucht Amsterdam – Athene vv, reis- en annuleringsverzekering, boekingskosten (€ 25), uitgaven lunch, drankjes en persoonlijke uitgaven.

Meenemen

 • Goed instelbare digitale camera
 • Bij voorkeur een lichtsterke lens voor de fotosessies binnen en in het donker
 • Kleine (Hollandse) cadeautjes voor de Griekse families waar we gastvrij ontvangen worden
 • Je ontvangt een uitgebreide meeneemlijst bij de reisinformatie die je ca 4 weken voor vertrek ontvangt.

Begeleiding

Begeleiding fotoreis Grieks Pasen

Fotoreizigers Anton en Laurien begeleiden je tijdens deze reis. Anton en Laurien maken deze reis tot een belevenis. Ze hebben jaren in Xirokambi gewoond, spreken de taal, zijn zeer goed ingeburgerd in het dorp en kennen de bijzondere rituelen van Grieks Pasen.

Fotobespreking

Fotobesprekingen staan niet vermeld in het programma van de fotoreis Grieks Pasen, maar vinden iedere dag plaats. Soms tussen fotosessies door, soms aan het eind van de dag (voor het eten). Tijdens de besprekingen besteden we extra aandacht aan het bewerken van de foto’s die je binnen en in de avonduren genomen hebt op een hogere iso. Je krijgt bovendien een uitgebreide tutorial over het bewerken van hoge-iso bestanden mee naar huis.

Niveau

Grieks Pasen: geen fotoreis voor beginners

Voor de fotoreis Grieks Pasen verwachten we van je dat je bekend met de instellingen van je camera. Is dit weggezakt dan is het slim om in de aanloop van de reis een workshop camera-instellingen van een dagdeel te volgen. Verder kun je het meeste uit deze workshop halen als je een camera hebt, waarmee je goed (= met niet al te veel ruis) kunt fotograferen met hoge isowaarden. Heb je hier vragen over, stuur Anton dan even een berichtje.

Accommodatie

Standplaats Xirokambi & verblijf
Xirokambi is een levendig en authetiek dorp met mooie natuurstenen huizen, 15 km ten zuiden van het beroemde Sparta. Je verblijft in een van de drie huizen die we tijdens deze reis ter beschikking hebben. Ieder huis beschikt over een gezellige woonkamer, keuken, twee badkamers en een grote veranda en of tuin. Je hebt je eigen kamer in het huis en deelt de badkamer. In de serre van restaurant Paralia kun je iedere dag genieten van een heerlijk ontbijt. De huizen en ontbijtlocatie liggen vlak bij elkaar.

Op loopafstand van je verblijf ligt het gezellige plein, met café’s en restaurants waar het genieten is van de lokale Griekse keuken. Er zijn verschillende winkeltjes en een pinautomaat.

Vanuit het dorp loop je zo de boomgaarden in en kun je genieten van het kleurrijke voorjaar.

Vervoer

Vluchtschema KLM

15/04/2020 Amsterdam – Athene KL1575 12:20 – 16:35
20/04/2020 Athene – Amsterdam KL1576 17:20 – 19:55

Richtprijs voor de vlucht inclusief ruimbagage is € 425. Je kunt je vlucht zelf regelen, maar je kunt de reis ook inclusief vlucht boeken. Zorg dan dat je aankomst en vertrek aansluiten bij bovenstaand reisschema om mee te kunnen rijden met de groep van en naar het vliegveld.

Lokaal vervoer fotoreis Grieks Pasen

We reizen gedurende deze fotoreis met een privé-minibus; een Mercedes Vito of vergelijkbaar model.

Bijzonderheden

Culinaire fotografiereis

Deze reis is eigenlijk ook wel een culinaire reis: je maakt kennis maken met de vastenkeuken: de restaurants serveren het hele voorjaar naast hun gewone gerechten ook bijzonder lekkere gerechten zonder vlees, eieren of kaas. Op Paaszondag is de vasten voorbij; we fotograferen de voorbereidingen voor de paaslunch in het dorp en schuiven daarna zelf aan tafel.