Culinaire fotoreis: beleef en fotografeer de olijfoogst in Griekenland
- Fotoshoots tijdens de olijfoogst en bij olijfperserijen
- Olijfolie proeven, vers van de pers
- Genieten van de Griekse keuken
- Met online workshop vooraf en terugkombijeenkomst
















Culinaire fotoreis: beleef en fotografeer de olijfoogst in Griekenland
Wanneer? | 25 nov 2023 - 02 dec 2023 |
Aantal deelnemers | 3-6 |
Plaatsen beschikbaar | 6 |
Prijs | € 1585 |
Boeken
Neem een optie
Focus
Reportagefotografie op de Peloponnesos: focus op olijfoogst
Altijd al willen leren om een goede reportage te maken van je reis, een bijzondere gebeurtenis of persoon? Tijdens deze fotoreis reportagefotografie leer je de kneepjes van het vak van de fotografen Anton Harfst en Laurien van den Hoven. Het gezellige Griekse Xirokambi is de setting voor de reis. Hier is begin december de olijfoogst in volle gang. Laurien en Anton kennen het dorp en de omgeving goed en spreken goed Grieks.
Wat voor reportage wil jij maken? Kies je voor een boeiend blog, een verhalend fotoboek of een kleine expositie? Laat zien welke prachtige verhalen je als fotograaf kunt vertellen.
Workshop vooraf
Voorafgaand aan de fotoreis reportagefotografie op de Peloponnesos komen we online bij elkaar. We laten zien hoe een goede reportage in elkaar zit en welke vorm je kunt kiezen om je verhaal te vertellen; En we vertellen over de grote rol van olijfolie in de Griekse samenleving. In Xirokambi hanteren we een flexibel programma, dat jullie de ruimte biedt om terug te gaan voor aanvullende foto’s en verhalen. Naast de dagelijkse fotosessies op locatie nemen we de tijd voor het selecteren van foto’s en het bewerken van beeld en verhaal. We hebben hiervoor een goede werkruimte ter beschikking. Een paar maanden na de reis komen we bij elkaar zodat iedereen elkaars werk kan bewonderen.
Reviews
Programma
Culinaire fotoreis: programma van dag tot dag
Dag 1 – aankomst
Je wordt samen met de andere fotografen opgehaald bij het vliegveld. We rijden in iets meer dan 3 uur naar Xirokambi, onze standplaats tijdens deze workshop. Na aankomst gaan we gezellig met elkaar eten.
Het programma voor deze fotoweek is flexibel. We fotograferen waar mensen aan het werk zijn. We besteden tussendoor of aan het eind van de dag tijd aan het bespreken van jullie foto’s, het maken van eerste selecties en het uitwerken van de beeldverhalen. En er zit ruimte in het programma om terug te gaan of andere locaties toe te voegen zodat je alle materiaal kunt verzamelen dat je voor jouw reportage nodig hebt.
Dag 2
We beginnen onze culinaire reis in het nabijgelegen Sparta. Hier ligt een uitstekend olijfoliemuseum; de expositie geeft een goed beeld van de geschiedenis van de olijf, het proces van het maken van olijfolie en de plek die olijven en olijfbomen hebben in de Griekse samenleving. Na het museum gaan we lunchen op het plein van Sparta en nemen we een kijkje bij de winkels die alles verkopen wat een olijfboer nodig heeft, zoals olijfkannen, -blikken en gereedschappen voor de olijfoogst.
We rijden via de olijfboomgaarden terug, bespreken ieders opzet voor zijn/haar reportage, bekijken de foto’s van de eerste dag en sluiten de dag af met een goede maaltijd.
Dag 3
Vandaag duiken we de olijfboomgaarden in en gaan de pluk fotograferen in de boomgaarden rond Xirokambi. We ontmoeten en portretteren de families die aan het werk zijn in en onder de bomen. Ze zullen je ongetwijfeld vragen om je camera neer te leggen en mee te helpen met de pluk. Aan het eind van de middag gaan we een meer dan 1000 jaar oude olijfboom – omtrek van een meter of elf! – in beeld brengen.
Dag 4
We gaan vroeg op pad: vanaf het Menelaion – een piramidevormige tempel ter herdenking van het koningspaar Menelaos en Helena (van Troje of van Sparta, zoals men hier zegt) – heb je een prachtig uitzicht over de zee van olijfbomen in de Vallei van Sparta. We genieten van het eerste licht op het Taygetos-gebergte (koffie mee). Terug in het dorp gaan we eerst ontbijten, voordat olijfboer Nikos ons meeneemt naar de lokale olijfoliefabriek. Zijn olijven gaan hier niet op een grote hoop. Voor hem en iedere boer worden de olijven apart geperst tot maagdelijke olijfolie. Het proces leent zich uitstekend voor het maken van verhalende foto’s voor je reportage.
Dag 5
In november worden ook de beroemde Kalamata-olijven geoogst. Een van de boeren uit Xirokambi heeft zijn boomgaarden op een strategisch gelegen heuvel met uitzicht over de hele Euvrotas-vallei. We fotograferen tijdens het oogsten; ’s avonds worden de olijven meteen gesorteerd en ook dat levert prachtige beelden op.
Dag 6
Het bergdorp Gorani ligt op 20 minuten rijden van Xirokambi. Hoger gelegen olijfboomgaarden geven een lagere opbrengst, maar de olijfolie is nog beter dan de olie uit de vallei. We maken hier kennis met Voula, die samen met haar man bezig is met de oogst. Hun olijfbomen leveren olie, olijven, zeep en brandhout voor eigen gebruik. Nut en noodzaak worden met het aangename verenigd: olijfpluk gaat samen met ontmoeten en lekker eten. Ook hier is weer genoeg te fotograferen dus, waarbij het de kunst is om ook de sfeer te pakken te krijgen.
Dag 7
De laatste dag in Xirokambi vullen we in overleg met de deelnemers in. “Wat mis je nog in je fotoverhaal. Zou je graag nog iets willen overdoen?” We steken de koppen bij elkaar en gaan – eventueel in verschillende groepjes – op pad. We sluiten de reis af met een prima maaltijd, waarbij we eerst de keuken induiken en van de restauranthouders Kostas en Matoula zien, horen – en ongetwijfeld proeven – hoe zij olijfolie gebruiken in de Griekse keuken.
Dag 7 – terugreis
Er is een eind gekomen aan deze bijzondere culinaire fotoreis op de Peloponnesos. Wij brengen je naar het vliegveld in Athene. Maar thuis begint het werk natuurlijk pas echt. Na een paar maanden komen we samen om jullie reportages te bewonderen!
Doe alvast inspiratie op voor jouw beeldverhaal met beelden uit een eerdere reis
Praktische Informatie
Deze fotoreis wordt georganiseerd in samenwerking met Aladin Travel. De reisorganisatie regelt voor ons de logistiek van de reis en is aangesloten bij het GGTO Garantiefonds.
Prijs
- 7 Overnachtingen incl. ontbijt obv tweepersoonskamer
- Alle avondmaaltijden in lokale restaurants
- Professionele en Nederlandstalige reisbegeleiding
- Online workshop vooraf en terugkombijeenkomst
- Klimaatcompensatie via het Fair Climate Fund
- Bijdrage GGTO garantiefonds
Niet inbegrepen:
Vlucht naar Athene, reis- en annuleringsverzekering, boekingskosten (€ 25), lunches en persoonlijke uitgaven.
Toeslag eenpersoonkamer: € 190
Meenemen
- Camera geschikt om te fotograferen in moeilijke lichtomstandigheden
- Tablet of laptop
- Pen en papier
- Paar kleine (Hollandse) cadeautjes voor je 'fotomodellen'
Begeleiding
Begeleiding fotoreis reportagefotografie op de Peloponnesos
De fotoreis wordt begeleid door Fotoreizigers Anton Harfst en Laurien van den Hoven. Anton en Laurien hebben jaren in Griekenland gewoond en kennen de omgeving en de mensen in Xirokambi goed.
Niveau
Voorwaarden deelname reportagefotografie
Je gaat in uiteenlopende lichtomstandigheden fotograferen, en dan is het wel fijn als je weet hoe je instellingen als diafragma, sluitertijd, iso weet aan te passen. Is dat weggezakt en zou je wel graag mee doen, volg dan vooraf nog even een opfriscursus.
Verder kun je het meeste uit deze workshop halen als je een camera hebt, waarmee je goed (= met niet al te veel ruis) kunt fotograferen met hoge isowaarden. Heb je hier vragen over, stuur Fotoreiziger Anton dan even een berichtje.
Goed ter been
Daarnaast verwachten we van de deelnemers dat zij goed ter been zijn. De omgeving is bergachtig, wegen en paden zijn oneffen.
Accommodatie
Standplaats Xirokambi & accommodatie
Xirokambi is een levendig dorp met mooie natuurstenen huizen, 15 km ten zuiden van het beroemde Sparta. Je verblijft in hotel Taleton, een klein en sfeervol hotel met onder andere nog een oude – marmeren – opslag voor 40.000 liter olijfolie.
Op loopafstand van je verblijf ligt het gezellige plein, met café’s en restaurants waar het genieten is van de lokale Griekse keuken. Er zijn verschillende winkeltjes en een pinautomaat.
Vervoer
Vluchtschema KLM
Vluchtschema nog niet bekend
Richtprijs: 300 euro p.p. inclusief ruimbagage en ticketverzekering
Lokaal vervoer
We hebben gedurende de hele week een eigen busje ter beschikking. Hiermee word je ook mee gehaald en gebracht van en naar Athene.
Bijzonderheden
De Griekse keuken
Lekker eten is eigenlijk wel een vast onderdeel van iedere fotoreis die wij organiseren. En zeker als we een week met olijven en olijfolie aan de slag zijn. Ieder restaurant in Xirokambi bereidt gerechten met eigen olijfolie. We gaan er lekker uit eten, nemen een kijkje in de keuken en sluiten ook de laatste bijeenkomst af met een goede Griekse maaltijd.