Abstracte landschapsfotografie

 • Ontdek de wereld van de abstracte fotografie
 • Leren kijken in kleuren, lijnen, vlakken en patronen
 • Toepassen van diverse creatieve technieken
abstracte landschapsfotografie
abstracte landschapsfotografie
abstracte landschapsfotografie
Categorieën: Geen reizen of workshops gevonden
Abstract landschap Delta
Geen reizen of workshops gevonden Aantal deelnemers 2-6 Plaatsen beschikbaar 3 Prijs € 552

Boeken

Geen reizen of workshops gevonden

Focus

Abstracte landschapsfotografie; waarom zou je dat doen?

Je herkent het vast wel: je was in een weids landschap, prachtig licht en dan kom je thuis en blijken je – realistische – beelden niet dat gevoel te geven, dat je ter plekke had. Wat je vaak nodig hebt is een vorm van abstractie. Want juist door een landschap niet hyperrealistisch te fotograferen, kun je sfeer en intensiteit van licht en kleur benadrukken.

Anders leren kijken, fotograferen en bewerken

Een landschap zien en fotograferen als een palet van licht en kleuren, levert je niet alleen vaardigheden op voor het maken van abstracte landschapsfoto’s. Je leert tijdens dit workshopweekend kijken in kleuren, lijnen, vlakken en patronen; een vaardigheid die je tevens goed van pas komt als je realistische foto’s maakt. Ook het op een andere manier bewerken van je foto’s, waarbij het versterken van de sfeer een grote rol speelt, kun je vaker gebruiken.

De volgende technieken komen tijdens deze workshop aan bod:

 • meervoudige belichting
 • beweging
 • pinhole camera
 • onscherpte
 • bewerken

Huiswerk vooraf

Je krijgt voor de workshop een tutorial over pinhole fotografie met een instructie over het maken van een pinhole. Je maakt zelf je pinhole cameradop voorafgaand aan de workshop. Dit is niet moeilijk, maar als je echt twee linkerhanden hebt, kun je ons een dop toesturen en dan maken wij de dop voor je.

Reviews

Weer thuis na een paar dagen Zeeuws Vlaanderen. Een in alle opzichten fantastisch reisje. Het weer was geweldig, zon, lekker warm, weinig wind en genoeg wolken. Deze dagen lag mijn focus op abstracte fotografie. En dan in het bijzonder de techniek van bewuste beweging. Laurien nam mij onder haar hoede. Allereerst heeft zij mij uitgelegd welke camerainstellingen en hulpmiddelen nodig zijn voor een goed resultaat. Nadat ik dat op orde had zijn we op pad gegaan. Zoals bij alle technieken is bij deze vorm van fotografie ook trial and error aan de orde. En ook dat het spelen met instellingen en camerabewegingen soms slechte foto’s opleverde maar ook verrassend mooie. Ik kwam ook tot de ontdekking dat niet alle onderwerpen zich voor deze techniek lenen. Aan het eind van de dagen van ontdekkingen had ik een behoorlijk aantal foto’s waar ik blij mee ben. Anton heeft laten zien hoe met bewerking in Lr nog meer fraaie effecten uit de foto’s te halen is. Laurien, en Anton, jullie hebben ons tweeën fijne dagen bezorgd waarin we veel geleerd hebben. Hartelijk dank
Mies Sieswerda

Programma

Indeling workshop abstracte landschapsfotografie

Het programma begint op woensdag om 13 uur en eindigt op vrijdag om 17 uur. De online bespreking achteraf wordt in overleg met de deelnemers gepland.

woensdag 14 juli – aankomst, introductie en pinhole fotografie

We verzamelen tussen 12 en 13 uur. Na de lunch en kennismaking bespreken we de vragen die jullie hebben over de eerder toegestuurde tutorials. En dan meteen aan de slag met pinhole fotografie. We eten samen en gaan daarna naar de dijk langs de Westerschelde om de zonsondergang anders dan anders vast te leggen.

donderdag 15 juli – meervoudige belichten en spelen met beweging

Vandaag hebben we een lange dag voor de boeg, waarin we afwisselend gaan fotograferen op locatie en de resultaten bespreken. Tussendoor zorgen we natuurlijk ook voor de inwendige mens! Je gaat vandaag abstracte landschapsfoto’s maken met behulp van meervoudige belichting, beweging met camera en/of lens en door te werken met filters. Na het avondeten laten we bovendien zien welke mogelijkheden er schuilen in fotobewerkingssoftware om de abstractie te versterken. Dit doen we aan de hand van programma’s als Lightroom Classic en Photoshop.

vrijdag 16 juli – onscherpte

Op de laatste dag van de workshop gaan we aan de slag met onscherpte als techniek voor het creëren van abstracte landschappen. Dit doen we middels het – extreem – verleggen van focuspunten, het ontbreken van scherpte en door – opnieuw – te werken met je pinhole camera.
Na het zien van van de beelden van de ochtendsessie en de lunch, gaan we naar buiten voor een laatste fotosessie, waarbij je je favoriete techniek(en) toepast of misschien wel verschillende technieken gaat combineren. We sluiten de workshop af met een korte terugblik met wat te drinken en een hartige snack, voordat jullie met een huiswerkopdracht (voor de online fotobespreking over een paar weken) huiswaarts gaan.

Opdracht online fotobespreking achteraf

Een aantal weken na deze workshop creatieve fotografie komen we online bij elkaar om een selectie van 3-5 – bewerkte – beelden te laten zien en bediscussiëren.

Praktische Informatie

Locatie workshop abstracte landschapsfotografie

Kloosterzande is de uitvalsbasis voor deze driedaagse workshop. Het dorp ligt in het hart van Zeeuws-Vlaanderen en wordt omringd door een prachtig polderlandschap. De Westerschelde – met het grootste kweldergebied van Europa – ligt op steenworp afstand.

Prijs

€ 552
 • twee overnachtingen in een tweepersoonskamer incl. ontbijt
 • lunch op dag 1, 2 en 3, avondeten op dag 1 en 2, koffie, thee en water bij de fotobesprekingen, fris en hartige snack op dag 3
 • begeleiding door Anton Harfst en Laurien van den Hoven
 • online fotobespreking achteraf
 • tutorials

Niet inbegrepen:

eigen vervoer, drankjes bij het eten, persoonlijke uitgaven, reis- en annuleringsverzekering, boekingskosten en bijdrage STO garantiefonds (€ 40)

toeslag eenpersoonskamer: € 25

Meenemen

 • Camera en bijbehorende apparatuur
 • Statief, grijsfilters en/of polarisatiefilter, pinhole bodycap
 • Laptop (optioneel)
 • Handleiding camera

Begeleiding

De workshop abstracte landschapsfotografie wordt begeleid door het fotografenduo Anton Harfst en Laurien van den Hoven.

Niveau

We verwachten dat je goed bekend bent met de instellingen van je camera en de nodige ervaring hebt met fotografie en met het bewerken van je beelden. Als je een ander edit-programma gebruikt dan Lightroom of Photoshop, zullen we hier tijdens de workshop ook aandacht aan besteden.

Accommodatie

Centraal in Kloosterzande liggen 2 hotels tegenover elkaar; hotel de Linde en hotel van Leuven. We hebben in beide hotels een aantal kamers beschikbaar. Hotel van Leuven is de plek waar we eten en de foto’s bespreken.

Vervoer

Het hebben van een eigen auto is voorwaarde voor deelname aan deze reis. Iedere deelnemer rijdt in principe zijn/haar eigen auto naar de verschillende fotolocaties. We fotograferen vooral op locaties niet ver van ons hotel.

Bijzonderheden

De workshop wordt uitgevoerd door Photothema voor de Fotoreizigers en valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Voor deze workshop zijn de volgende voorwaarden van toepassing, alsmede het Fotoreizigers corona-protocol.