Een foto verkleinen met gratis software op de PC

Een foto verkleinen op je computer is soms moeilijker dan het lijkt. Zeker als je geen dure software als Photoshop of Lightroom wil aanschaffen. Maar er is een oplossing: Faststone Photo Resizer. Het softwarepakketje is goed, snel, klein en ook nog eens gratis. Het programma heeft eigenlijk maar één nadeel: het werkt niet op een Mac. Hier een kant-en-klaar recept om het te gebruiken op je Windows computer.

Je foto is te groot of te klein

Je loopt er vast wel eens tegenaan, je wil een foto uploaden naar bijvoorbeeld een fotowedstrijd maar je krijgt een melding dat dat niet kan omdat het fotobestand te groot is. Hoe verklein je je foto dan naar de juiste grootte? Een andere keer stuur je een foto per mail naar iemand, en krijg je het verzoek terug of het beeld niet wat groter kan, maar ook weer niet te groot. Zonder dat je het misschien wist, heeft het mailprogramma je foto (te ver) verkleind. Het is in beide gevallen fijn als je een handig hulpmiddel hebt om de foto precies naar jouw – of iemand anders – wensen aan te passen. Zowel wat betreft de bestandsgrootte (het aantal Mb’s dus), de afmetingen (het aantal pixels) als de JPG-compressiefactor, al hoef je je in het laatste niet echt te verdiepen om het programma te kunnen gebruiken. Met de Faststone Photo Resizer doe je het in een handomdraai.

Stap 1: het Faststone Photo Resizer programma installeren

Je kunt het best rechtstreeks naar www.Faststone.org gaan, niet naar een andere site die dit programma, al dan niet legaal, aanbiedt. Op Faststone.org krijg je geen vervelende reclame te zien en hoef je geen vinkjes weg te halen ter voorkoming van het binnenhalen van allerlei extra software waar je hoogstwaarschijnlijk niet op zit te wachten. Neem dan de Faststone Photo Resizer (versie 4.3 op dit moment) – dat is de onderste optie in de rij van 4 aangeboden programma’s – en klik op de download-knop. In het volgende scherm kies je dan de eerste optie: door op de download-knop waar EXE bij staat te klikken. In je download-map van je Verkenner vind je dan het bestandje ‘FSResizerSetup43.exe’ terug. Kun je het niet vinden, tik dan even de eerste letters FSR in het zoekvenstertje linksboven in de balk. Na dubbelklikken op het bestandsnaam ‘FSResizerSetup43.exe’ opent het installatieprogramma zich en kun je op de JA-knop drukken om het pakketje te installeren. Het gaat allemaal razendsnel. Op je bureaublad vind je het icoontje terug met de Faststone Photo Resizer. Klaar is kees, het programma is nu klaar voor gebruik.

Stap 2: het Photo Resizer programma openen

Als je dubbelklikt op het desktop icoon van de Faststone Image Resizer opent het programma zich. Je krijgt in het linkerdeel van het venster een Verkenner-achtig beeld te zien met mappen op je computer. Overigens kun je het programma ook openen door FASTSTONE in te tikken in het zoekveld helemaal linksonder in je scherm, direct naast het Windows-icoon en door vervolgens te klikken op de Faststone-Photo-Resizer-app die dan (iets naar boven) verschijnt.

Stap 3: de verkenner gebruiken van Photo Resizer en de te verkleinen foto(‘s) klaar zetten

Bovenaan het venster staan zes knoppen, die je maar even moet uitproberen. De linker met de drie puntjes, SELECT SOURCE FOLDER-knop is een belangrijke, want daarmee kun je de folder vinden waarin de foto zit die je wilt verkleinen.

Als je op de SELECT SOURCE FOLDER-knop klikt, zal je eenzelfde boomstructuur als in de Windows Verkenner zien.

met de select source folder knop kun je naar de juiste map navigeren als je een foto wil verkleinen met Photo Resizer

Zoek de map uit, klik erop, en er zal een lijst met foto’s verschijnen. Wil je geen lijst met de bestandsnaam, maar kleine fotootjes zien, dan kun je op de uiterst rechterknop van de zes knoppen klikken, de ‘THUMBNAIL VIEW-knop’. Wil je naar een andere map, dan is het het handigst om steeds de ‘SELECT SOURCE FOLDER-knop’ met de drie puntjes te gebruiken.

Met de ‘THUMBNAIL VIEW-knop’ kun je overschakelen naar een weergave van mini-afbeeldingen.

de thumbmail view knop in de verkenner van Faststone Photo Resizer

Wil je weer terug naar de lijstweergave druk dan op de REPORT VIEW-knop.

de report view knop in Faststone Photo Resizer voor een lijstweergave

Om een foto die je wil verkleinen te selecteren, moet je deze eerst aanklikken.

de ADD-knop in Photo Resizer gebruiken om een foto klaar te zetten

Door op de ADD-knop te klikken, zet je de te verkleinen foto klaar in het rechterpaneel.

De foto staat nu klaar in het rechterpaneel van Photo Resizer om verkleind te worden

Stap 4: de foto verkleinen op je PC met de Photo Resizer

Ben je klaar met het neerzetten dan de foto(‘s) die je wil verkleinen, dan moet je nog een paar dingen instellen. Kies je OUTPUT-format, dat zal normaal gesproken JPG zijn. Dat is ook de standaardinstelling, dus in principe hoef je niks met deze knop te doen. Klik vervolgens op de BROWSE-knop. Daarmee kies je de OUTPUT Folder, de map waar je je verkleinde foto(‘s) wil plaatsen. Kies een andere map dan je origineel. Je origineel kan dan nooit worden overschreven. Laat sowieso het vinkje ASK BEFORE OVERWRITE aanstaan, dan krijg je nog een extra waarschuwing als je je origineel gaat overschrijven. Laat de overige vinkjes ook gewoon aangevinkt. En zeker het vinkje bij USE ADVANCED OPTIONS (RESIZE).

Klik op de BROWSE-knop en er verschijnt een pop-up-scherm. Klik in dit scherm op de folder – dat is de OUTPUT-folder – waar je de verkleinde foto wil hebben.

de browse knop in Photo resizer waarmee je de output-folder kunt bepalen van de verkleinde foto

Klik op de knop ADVANCED OPTIONS rechts naast dit veld. Er opent een nieuw schermpje. Normaal gesproken sta je automatisch in het eerste tabblad. Het heet RESIZE. Is dat niet zo, klik dan linksbovenaan op het RESIZE-tabblad. Zorg ervoor (in dit tabblad) dat er een vinkje blijft staan in het vakje RESIZE. Haal dit dus niet weg!

Het resize-tabblad in het advanced options window van Photo Resizer

Kies vervolgens een van de radio-knoppen: pixels en percentage zijn het gemakkelijkst. Je ziet dat we voor PERCENTAGE hebben gekozen. En wel voor 50%. Het is een van de voorinstellingen die je met klikken op het veld PICK A PRESET PERCENTAGE kunt kiezen. Dit zal je beeld tot minder dan een kwart van de oorspronkelijke bestandsgrootte – uitgedrukt in Kb of Mb – reduceren. Druk op de OK-knop om verder te gaan.

een verkleiningspercentage kiezen in Faststone Photo Resizer

Is je foto bijvoorbeeld bijna 8Mb groot en moet hij kleiner dan 2Mb worden dan kun je deze 50%-voorinstelling dus prima gebruiken. Het aantal pixels zal dan gehalveerd worden in zowel de lengte- als de breedterichting van de foto, zodat er ongeveer maar een kwart van de grootte in pixels overblijft (1/2 x 1/2 = 1/4). Maar de bestandsgrootte wordt zelfs nog minder dan een kwart van de oorspronkelijke grootte. Dus minder dan 2Mb. Dat komt doordat de foto niet alleen kleiner qua oppervlakte wordt, maar ook wat gecomprimeerd wordt, dus naar een wat lagere beeldkwaliteit – standaard staat deze op 90% – wordt omgevormd. Zou je de 25%-instelling gebruiken dan zou er van je beeld nog maar een zestiende (1/4 x 1/4 = 1/16) overblijven van het oorspronkelijke aantal pixels. Het is in het begin misschien een beetje proberen, maar zolang je je origineel niet overschrijft, kan er eigenlijk niks mis gaan.

Een erg handig hulpmiddel bij het verkleiningsprocedée is de CONVERSION-PREVIEW-knop, die je kunt vinden onderin het scherm.

Klik op de CONVERSION PREVIEW-knop en …..

de conversion preview knop in Photo Resizer van Faststone

… het CONVERSION PREVIEW-scherm wordt geopend. Je ziet de verkleinde foto naast het origineel afgebeeld. Helemaal bovenaan zie je ook het aantal pixels en de bestandsgrootte VOOR en NA de verkleining in Kb’s of Mb’s. En dat laatste is natuurlijk bijzonder handig. Kijk of je foto de gewenste grootte heeft. Zo niet, dan ga je straks naar dit schermpje terug. Druk op de CLOSE-knop.

originele en verkleinde foto in het conversion preview window van Photo Resizer

Was je foto nog steeds te groot, maak dan het aantal pixels of percentage nog wat kleiner. Je kunt ook zelf een percentage intikken, bijvoorbeeld 40(%). Open dan opnieuw de CONVERSION PREVIEWER en kijk naar de bestandsgrootte. Ben je tevreden, dan kun je weer op de CLOSE-knop klikken om weer verder te gaan.

Je komt terug in het hoofdscherm van Photo Resizer. In het RENAME-veld kun je nog een logische naam geven aan de foto die je gaat verkleinen. Bijvoorbeeld ‘Rode-anemeoon-6174-verkleind’. Druk op de CONVERT-knop als je er klaar voor bent. Je verkleinde foto staat nu in de door jou opgegeven map met de nieuwe naam.

ben je klaar met de verklein-instellingen, dan kun je op de knop convert klikken

Wil je ook een watermerk in je foto zetten? Dat kan ook met de Photo Resizer. Daarover later meer in een volgende blog. Als je Adobe Lightroom hebt, kun je de blog van Anton over watermerken maken met Lightroom gebruiken.

Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!