Dollard en Eems

Duurzaam reizen

 

Duurzaam reizen met bestemmingen dichterbij, CO2-compensatie, en minder plastic

Fotoreizen organiseren is helaas geen groene tak van sport. Maar we kunnen er natuurlijk wel voor zorgen dat onze reizen het milieu niet meer belasten dan nodig is. We werken hard aan nieuwe bestemmingen binnen Europa en compenseren alle CO2 die reisbegeleiders en deelnemers uitstoten door de reiskilometers die ze maken. Onze inspanningen zijn extra effectief als we ook op jouw hulp kunnen rekenen, zodat we met elkaar genieten van een duurzame vakantie. Bovendien kun je dan rekenen op een CO2-bonus!

Standaard CO2 compensatie is inbegrepen in alle fotoreizen

De CO2 uitstoot van zowel lokaal vervoer als je reis naar je bestemming wordt door ons gecompenseerd. Ook als je zelf je vlucht boekt, compenseren we de uitstoot van de CO2 via het FairClimateFund.

Koken op biogas in India: duurzaam en effectief

Na jaren onze CO2-uitstoot gecompenseerd te hebben middels het planten van bomen, zijn we op zoek gegaan naar een ander project.

We hebben gekozen voor koken op biogas in de Indiase deelstaat Karnataka. Hier heeft een arm gezin al gauw 50 kg brandhout per week nodig voor het koken. En dat gebeurt op open vuur en binnenshuis. Door te zorgen dat deze gezinnen kunnen overstappen naar koken op biogas zijn ze geen uren meer kwijt met het verzamelen van het brandhout. En is de lucht in huis een stuk schoner en gezonder. Het steeds schaarser wordend groen gaat nu ook niet op aan brandhout.

Fotoreiziger Laurien: “Toen ik in 1989 onderzoek deed naar het gebruik van brandhout in Zuid-India, was het voor de vrouwen al een een ontzettend zware klus om het brandhout te verzamelen. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe ver vrouwen vandaag de dag moeten lopen voor genoeg brandstof. Dit project biedt in Karnataka al bijna 12.000 huishoudens een veel beter en duurzaam alternatief. Bovendien zijn zij zelf eigenaar van de CO2-credits.”

FairClimateFund werkt sinds begin 2009 samen met lokale partner ADATS om huishoudens te voorzien van biogasinstallaties. De CO₂-reductie wordt gecertificeerd via Gold Standard en de Fairtrade Climate Standard. Dit betekent dat lokale huishoudens eigenaar zijn van de CO₂-credits die verkocht worden voor een minimumprijs inclusief een extra Fairtrade premie.

Meer informatie over het biogas-project

Nieuwe bestemmingen dichter bij huis

Met alleen CO2-compensatie is de wereld niet gebaat. Door meer duurzame reizen in Europa te organiseren, voorkomen we de extra belasting op het milieu door verre reizen. We gaan de komende jaren meer fotoreizen toevoegen die goed per trein of eigen auto bereikbaar zijn.

Ken jij een duurzame bestemming in Nederland of elders in Europa waar het prachtig fotograferen is? Laat het ons weten!

Onze reizen in Europa

Wat doen we nog meer aan om het reizen duurzamer te maken?

Gewoon geen wegwerpplastic

We streven naar zo weinig mogelijk wegwerpplastic tijdens de fotoreizen. Daarom vragen we je om een eigen hervulbare waterfles mee te nemen. Als er geen drinkbaar kraanwater voorhanden is tijdens een reis, zorgen we voor grote flessen bronwater om je fles bij te vullen. Als we onderweg regelmatig picknicken vragen we je ook om een picknicksetje mee te nemen. Met een beker, mes, vork en lepel kom je een heel eind.

Eten met oog op het milieuSlapen in kleine hotels en eten bij lokale restaurants; zo steun ook jij de lokale economie

Verblijf in kleine hotels en eten bij lokale restaurantjes: het is leuker en lekkerder dan slapen in grote hotelketens en daar ook eten. Bovendien zorg je met jouw duurzame vakantie ook dat de mensen hun brood kunnen verdienen.

Duurzaam reizen, maar natuurlijk ook thuis aandacht voor het milieu

Duurzame vakanties beginnen bij de voorbereiding. Dus draait ons kantoor op groene stroom, zetten we fairtrade en biologische koffie en thee en printen we niet of nauwelijks. Bovendien hebben we een eerlijke bank die niet investeert in schadelijke projecten en draait Fotoreizigers.nl op een groene server.

 

Duurzaam reizen; hoe draag jij een steentje bij?

  • Neem een herbruikbare waterfles mee in plaats van plastic wegwerpflesjes
  • Neem een picknicksetje mee
  • Reis als het even kan met de trein of eigen auto naar het startpunt van de fotoreis
  • Bedenk dat je niet altijd ver weg hoeft om lekker te kunnen fotograferen!
Deel dit met je fotovrienden