Hoe maak je betere reisfoto’s?
Reisfoto’s en vakantiefoto’s geven een beeld van de plek waar je geweest bent, niet alleen van de toeristische plekken, maar juist ook van het dagelijks leven. Ze laten zien waar je was en hoe het was. Je vindt in deze blog een aantal tips hoe je dat kunt doen.
Tips voor het fotograferen van mensen
- Maak gebruik van het feit dat er tegenwoordig overal op de wereld gefotografeerd wordt (laat je dus ook zelf op de foto zetten)
- Maak foto’s met respect voor anderen – je moet eigenlijk altijd een foto kunnen laten zien
- Ga door je knieën of fotografeer recht vooruit (makkelijk met je mobiel of de live view); mensen van boven fotograferen levert geen mooie beelden op.
- Zoek een plekje op een muurtje of een bankje en fotografeer van daaruit; na een paar minuten pakken mensen weer op waar ze mee bezig zijn en fotografeer je ze op een natuurlijke manier
- Bij echte portretten als mensen je toestemming geven: gebruik de toestemming, neem de tijd om ook een goede foto te maken en neem hem desnoods nog een keer. Laat de foto zien.
- Als je de lokale taal niet spreekt: leer een paar woorden, zodat je in ieder geval dank je wel kunt zeggen!
Kleine gesprekjes kunnen niet alleen mooie reisfoto’s opleveren, maar ook veel meer informatie over wat je ziet en vastlegt. Laurien ging door de knieën en sprak met deze vrouw die bloemenslingers maakt en verkoopt bij de Tahiti Stupa in Kathmandu tijdens het Tihar-festival. “Vandaag en morgen zijn de dagen waarop mensen de bloemenslingers kopen. De meeste mensen kopen er 1-2, maar er zijn ook klanten die er wel 5 of 6 kopen. Op Lakshmi Pujā – de derde dag van het lichtfestival versieren zij hun huizen met de fel oranje bloemen.”
Tips voor het fotograferen van gebouwen
- Met mensen ervoor
- Een gebouw heeft een gezicht – geef het ruimte in de richting waar het heen kijkt
- Zet gebouwen recht op een verticale lijn – nooit op horizontale lijnen; dat kan alleen aan zee
- Fotografeer als het kan recht vooruit, en minder naar boven gekanteld
Tips voor het maken van landschapsfoto’s
Je kent dat gevoel wel: je staat in een prachtig landschap, uitgestrekt, eindeloos. Overweldigend. Maar als je daar dan thuis een foto van laat zien, komt dat bij lange na niet bij je herinnering in de buurt. Wat kun je doen om wel iets van dat gevoel in je reisfoto’s te leggen en over te dragen?
Een persoon in de foto
Een persoon – liefst van opzij of op de rug – laat zien hoe weids het landschap is, maar je hebt ook een beginpunt – je kijkt of loopt met diegene in de foto mee. En het helpt als deze persoon een fel kleurtje aan heeft. Een gekleurde pet of rode rugzak doen het ook prima. Foto: Anton Harfst
Op zoek naar lijnen
Onze hersens willen graag een beetje hulp als we naar een foto van een landschap kijken. Lijnen en driehoeken zijn belangrijk. Ze zorgen dat je ogen de lijnen volgen en door een foto heengaan. Gebruik wegen, sloten, (gekleurde) bomenrijen of berghellingen als lijnen en je vakantiefoto’s worden er meteen stukken beter op.
Groene landschappen onderbelichten
Als je in een prachtige groene omgeving bent geweest, vallen de kleuren van je vakantiefoto’s als je thuis bent vaak tegen. Ze zien er fletser uit dan jij je herinnert. Je camera ziet alle kleuren in verschillende tinten grijs. En groen als een saai kleurtje middengrijs. Je moet zelf tegen je camera zeggen: nee het is geen saaie kleur, het is spetterend groen. Dat doe je door je foto’s een tikje onder te belichten, bijv. op -0.7 of 2/3 stop met het +_ knopje dat eigenlijk wel op iedere camera zit.
Voor je op reis gaat…
- Fotografeer niet alleen op vakantie, maar ook tussendoor zodat je weet hoe je camera werkt
- Heb je een goede camera, maar gebruik je die alleen de volledig automatische stand, doe dan een keer een workshop
- Check voordat je op reis gaat of alles compleet is, je geheugenkaartje leeg is, je batterij-oplader werkt. Neem als het even kan een extra batterij en geheugenkaartje mee
- Ben je snel door je batterijen heen, zorg dan dat bepaalde instellingen uitstaan (wifi, pre-autofocus)
- Zoek voor je vertrek eens naar foto’s van je bestemming; dan weet je wat iedereen op de foto zet!
- Tip voor fotograferen met een mobiel: gebruik een grip!
Als je weer terug bent…
- Maak liever een mooie kleine serie dan heel veel foto’s met daarin ook niet goede foto’s
- Vermijd onscherpe foto’s!
- Maak eventueel een aparte serie voor jezelf met kostbare herinneringen als daar foto’s in zitten die niet scherp zijn
Neem onze tips mee op reis of boek een fotoreis! Download onze tips voor de mooiste reisfoto’s in een handige pdf.