Compositie: 20 verrassende compositiestijlen voor sterkere foto’s

Compositie: er is meer dan de regel van derden

Iedere fotograaf leert al snel de regel van derden en het effect van driehoeken of leidende lijnen. Maar weet jij wat een juxtapositie is of hoe krachtig je foto wordt als er een balanspunt in zit?

Compositie gaat over wat waar staat in je foto. Een goede compositie zorgt ervoor dat de kijker ziet wat jij als fotograaf graag wilt laten zien. De regel van derden – waarbij een foto wordt opgedeeld in 9 blokken – wordt veel gebruikt, maar er zijn nog veel meer compositiestijlen, die je kunt toepassen.  Tijdens onze cursussen komen er maar liefst 20 aan bod. Je leert compositiestijlen herkennen en toepassen. En je ontdekt gaandeweg vast en zeker wat jouw favorieten zijn.

Korting Fotofair

Boek je tijdens of in de week na de Fotofair een van onze compositiecursussen of bestel je het e-book, vergeet dan niet de kortingscode FF21 te gebruiken! Hiermee ontvang je € 25 korting op de Fotografieweek van 19-23 juli en op de online cursus. Voor het e-book betaal je t/m 10 juli dan slechts € 6 (normaal 8 euro).

Compositie: de regel van derden
De regel van derden: twee verticale en twee horizontale lijnen verdelen je foto in 9 vlakken. Je plaatst je onderwerp(en) op de lijnen of op de knooppunten (inplaats van stijf in het midden).

Ontdek jouw favoriete composities tijdens een fotoweek, een online cursus of download de toolkit

In de week van 19-23 juli begeleiden Fotoreizigers Anton en Laurien de Fotoweek Compositiestijlen in en rond Hulst, Zeeuws-Vlaanderen. De cursus bestaat uit 5 dagdelen van 4 uur. Iedere dag ga je met nieuwe compositiestijlen aan de slag. We gaan steeds een dagdeel samen fotograferen op verschillende locaties: in de polder, in Walsoorden, langs de Westerschelde, en in vestingstad Hulst. Na de fotoweek maak je een portfolio met de compositiestijlen die het beste bij jouw manier van fotograferen passen. Dit bespreken we een paar weken later online via Zoom.

Online cursus compositie start op 16 september

De online cursus vindt plaats op donderdagavond van 19.30-21 uur op 16 september, 7 en 28 oktober, 25 november, 16 december, 6 en 27 januari.Iedere les bespreken we een aantal composities. Je krijgt steeds een huiswerkopdracht mee voor de volgende keer. En aan het einde van de cursus maak je een portfolio met de compositiestijlen die het beste bij jouw manier van fotograferen passen.

Wel interesse in deze online cursus, maar komt de donderdagavond je echt niet uit? Stuur ons dan even een berichtje, want dan plannen we een extra cursus in op een ander tijdstip.

Zowel bij de Fotoweek als bij de online cursus ontvang je zowel een gedrukte als een pdf-versie van de Toolkit voor compositiestijlen. Deze publicatie is in 2020 uitgebracht door Photothema en geschreven door de cursusbegeleiders Anton Harfst en Laurien van den Hoven.

Toolkit voor Compositiestijlen | 20 x inspiratie voor fotografen

Je kunt het e-book met 20 verschillende composities ook los bestellen. De publicatie kost normaal € 8; Met de kortingscode FF21 kun je het e-book nu bestellen voor € 6.

E-book bestellen
Geen reizen of workshops gevonden
Geen reizen of workshops gevonden
Deel dit met je fotovrienden
BEL ME NU
+
Bel mij!