het perfecte plaatje met Hamood

Fotograferen in Oman

Oman: inspirerende fotografiebestemming

Oman is een ideale bestemming om prachtige foto’s te maken van natuur en cultuur. Oman is een van de minst bekende landen in het Midden-Oosten. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want het land is behoorlijk onherbergzaam met zijn grote woestijn en een steil berggebied. Dankzij nieuwe wegen is Oman nu meer toegankelijk en vinden reizigers makkelijker de weg naar dit prachtige land met zijn gastvrije mensen, kleurrijke markten en ruige landschap.

Ontdek Muscat, slaap in de woestijn, ontmoet de Omani

Muscat, de hoofdstad van Oman, is uniek in het Midden-Oosten; je vindt hier geen glimmende wolkenkrabbers en futuristische bouwwerken. Witte en zandkleurige gebouwen – geen hoogbouw – domineren het beeld van de stad. Ook de moderne architectuur is gegoten in een stijlvolle Arabische jas.

Een heel groot deel van Oman bestaat uit zand, zand en nog eens zand. Slapen in de woestijn is een fantastische ervaring: de stilte, de sterrenhemel, de leegte. Wij verblijven tijdens onze fotoreis in Oman altijd 2 nachten in een woestijnkamp zonder stroom in de Wahiba Sands. Iedere fotograaf is zo gelukkig als een kind als hij een tijdje mag spelen in deze hele grote en schone zandbak.

Omani zijn niet alleen gastvrij; ze zijn ook oprecht nieuwsgierig naar wat je van hun land vindt. En dat maakt het zoveel makkelijker om in contact te komen met de lokale bevolking. Veel mensen spreken Engels, maar een paar woorden Arabisch worden altijd gewaardeerd.

Klimaat

Het reisseizoen naar Oman is helaas maar kort, want vanaf april tot en met september lopen de temperaturen al snel op tot 40 graden of meer. December tot en met maart zijn de ideale reismaanden met gemiddelde temperaturen van 25 graden en koele nachten.

Duizend-en-een-nacht

Als je ergens nog de sfeer kan vinden van Duizend-en-een-nacht, dan is het wel in Oman. Sinbad, Alibaba en Aladin zijn ongetwijfeld de meest bekende figuren uit de verhalen die Shezerazade iedere nacht vertelde aan haar echtgenoot, Sultan Sjahriaar. De heerser was door zijn vorige echtgenote bedrogen en om dit opnieuw te voorkomen had hij het plan opgevat om zijn nieuwe echtgenote direct na de huwelijksnacht om het leven te brengen. Shezerazade, de dochter van zijn grootvizier, was niet van plan dit haar te laten overkomen. Zij vertelde de sultan een spannend verhaal zonder het einde te verklappen. De volgende nacht kreeg ze de kans om de draad op te pakken en dit hield ze nacht na nacht vol. Ze schonk de sultan kinderen en 1001 verhalen later wilde de Sultan haar zielsgraag als vrouw houden. De rijk geïllustreerde verhalen zijn leuk om te lezen als voorbereiding op of tijdens je reis in Oman.

Prachtige foto’s maken gaat makkelijker met een paar woorden Arabisch

In Muscat kun je als toerist op de meeste plekken zonder problemen straatfoto’s maken. Wil je portretten maken, dan is het gewoon om hier toestemming voor te vragen. In traditionele dorpen is het handig om even te vragen of je er mag fotograferen. Hoe je gekleed bent helpt zeker bij het antwoord.

Mag ik een foto van u maken? | Mumkin altaqit sura?
Mag ik hier fotograferen? | Mumkin asawir huna?
Dank u wel | Shukran

De juiste kleding helpt bij het maken van je foto’s

Het dragen van conservatieve kleding wordt door de lokale bevolking zeer op prijs gesteld. Het zorgt er tevens voor dat je makkelijker in contact komt en dus ook makkelijk (mensen) kunt fotograferen.
Draag daarom een (wijde) lange broek en blouses met lange of driekwart mouwen. Als vrouw draag je een hoofddoek in de moskee. Deze is ook fijn als je in traditionele dorpen gaat fotograferen. Zorg ervoor dat je geen shirt of blouse draagt met een decolleté of een shirt waarbij je een blote rug ziet zodra je op je hurken gaan zitten (veelvoorkomende fotografie houding).

Mee op fotoreis naar Oman?

In 2024 organiseren we deze reis weer.

Fotoreizigers in Oman

Fotoreizigers Anton en Laurien begeleiden sinds 2014 de fotoreizen naar Oman. Het werd al snel een van hun favoriete bestemmingen, vanwege de gastvrije mensen en de geweldige woestijn. De status van topbestemming is ook te danken aan de heerlijke samenwerking met gids Hamood. Hij rijdt een van de auto’s, gidst, tolkt, zorgt voor de picknicks onderweg en is ook nog eens een fantastisch fotomodel. Hij is ideaal voor het maken van het perfecte plaatje.

Onze huidige samenwerking met Aladin Travel, de reisorganisatie die voor ons de logistiek van de reizen verzorgt, is in 2013 begonnen met een fotoreis naar Oman.

Imagine Oman: doe inspiratie op voor het maken van prachtige foto’s

Deel dit met je fotovrienden
BEL ME NU
+
Bel mij!