Koffie met cannoli; een echt Siciliaans gebruik

Fotograferen in Italië

Op vakantie naar Italië; je camera bij de hand

Fotograferen in Italië is een feest. Het is een heerlijk gevarieerde fotografiebestemming, die ook nog eens niet al te ver weg is. Met pittoreske steden en dorpen, de messcherpe Dolomieten, de glooiende heuvels van de Toscane en zwarte lavastromen op de Etna kan iedere fotograaf wel iets van zijn/haar gading vinden. En dan hebben we het nog niet eens over de Romeinse architectuur, de barok en de renaissance gehad! Neem dus in ieder geval een camera mee als je naar Italië op vakantie gaat. Maar dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat je wel en niet mag fotograferen. De Fotoreizigers geven je wat Italiaanse spelregels mee.

Italiaanse regels voor straatfotografie

Als je gaat fotograferen in Italië gelden in principe dezelfde spelregels als in Nederland. Je mag als amateurfotograaf mensen fotograferen in de openbare ruimte en de beelden (niet-commercieel) gebruiken zolang je dit met respect doet en ook de openbare veiligheid niet schaadt. In het bijzondere geval dat je door politie wordt aangesproken en men vraagt dat je bepaalde foto’s wist, mag je dit weigeren. Alleen de openbare aanklager kan dit van je eisen.

Mag ik een foto maken in het Italiaans

Zeker niet iedereen spreekt Engels in Italië. En als je een Italiaan in zijn eigen taal bedankt voor het maken van een foto, wordt dat zeer gewaardeerd. Misschien nog wel meer dan in andere landen. Ook een compliment maken over het eten, doet vaak wonderen als je wilt fotograferen in Italië. Maar het allerbeste werkt het om ook echt oprechte interesse te tonen in de Italianen. Al is het maar met handen en voeten of in het steenkolenitaliaans. Vraag een olijfboer naar zijn olijfgaard of olijfolie, en je mag hem vrijwel zeker op de foto zetten. En hier de hulp om het in correct Italiaans te vragen:

Mag ik een foto van u / je maken?
Potrei farle / farti una fotografia?
[spreek uit als: Po-trei far-le / far-ti oe-na fo-to-gra-fie-ja?]

Vindt u / je het goed als ik hier fotografeer?
Va bene se faccio qualche fotografia?
[Spreek uit als: Va bee-ne se fat-sjo kwal-ke fo-to-gra-fie-ja?]

Dank! / Veel dank!
Grazie! / Grazie mille!
[spreek uit als: Graat-sie-jee! / Graat-sie-jee mie-le!]

Ga met ons mee op fotoreis naar Italië

Samen met een fotograaf fotograferen in Italië? De Fotoreizigers gaan op fotoreis naar Sicilië, Venetië en Piemonte.

Met Fotoreizigers fotograferen in Italië

Fotoreiziger Lex is een groot fan van Italië: van de prachtige wandelroutes, de fotogenieke stadjes en niet te vergeten de voortreffelijke Italiaanse keuken. Hij is er tientallen keren geweest, maar zal waarschijnlijk nooit genoeg van het land krijgen. Lex is ook initiatiefnemer van de fotoreis naar Sicilië en spreekt de taal.

Als Anton en Laurien gaan fotograferen in Italië, gaan ze naar Venetië. Al sinds 2015 begeleiden ze met veel plezier een fotoweekend in deze bijzondere stad. Ze dwalen er door afgelegen steegjes en bezoeken de toeristische plekken als de andere toeristen al zijn verdwenen of aan de maaltijd zitten. In de herfst van 2021 staat deze bestemming voor het laatst op de agenda.

Inspiratie en Italië zijn bijna synoniem

Deel dit met je fotovrienden
BEL ME NU
+
Bel mij!