Olijfbomen Griekenland

Fotograferen in Griekenland

Griekenland vakantieland én fotografieland

Fotograferen in Griekenland is bijzonder gevarieerd. Griekenland is niet alleen een heerlijk vakantiebestemming, maar ook een zeer afwisselnde fotografiebestemming. Van ruige bergen, ongerepte natuur, een oude en rijke cultuur met indrukwekkende bouwwerken, levendige steden met veel straatleven tot bijna uitgestorven bergdorpen. Ga je op vakantie naar Griekenland, dan valt er nog veel meer te fotograferen dan de leuke witte huisjes met blauwe luiken en deuren! (hoewel we die natuurlijk ook genoeg tegenkomen!)

Do’s en Dont’s bij het fotograferen in Griekenland

Ons woord Fotograferen komt uit het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht. En als er iets opvalt als je vanuit Nederland richting de Middellandse Zee afreist, is het wel de enorme bak licht, ook in de wintermaanden.

Mag ik u fotograferen? in het Grieks

Over het algemeen hebben Grieken er weinig probleem mee als je ze fotografeert. Ze fotograferen zelf ook fanatiek, vooral met hun smartphone. Foto’s maken in Griekenland is dus heel gewoon. In Athene en op toeristische plekken kun je zonder problemen in het Engels vragen of je iemand op de foto kunt zetten. Ben je van de gebaande paden af dan kun je het natuurlijk altijd in het Grieks proberen! Let op: de klemtoon is echt belangrijk.

Mag ik een foto van u maken? | Boró na sas fotografíso parakaló?
Kan ik hier fotograferen? | Boró na fotografíso edó?
Dank uw wel / Heel hartelijk dank | Efxaristó / Efxaristo pára políe

Verkijk je niet op het antwoord. Nè betekent namelijk ja! Málista is zoiets als ‘ja natuurlijk’. Als iemand niet op de foto wil: ‘Óchi’. Het kan ook zijn dat je niks te horen krijgt maar je fotomodel een lichte beweging maakt met zijn hoofd naar achter. De minimale variant van het Griekse nee is het optrekken van een of twee wenkbrauwen. En als iemand echt niet op de foto wil, zal hij of zij een klakkend geluid met de tong tegen het gehemelte maken. Als je dan je foto al gemaakt hebt is het wel zo netjes om deze meteen te wissen.

Verboden te fotograferen

Als je gaat fotograferen in Griekenland is er een ding waar je goed op moet letten. In het hele land is het absoluut verboden om te fotograferen bij militaire kampen en installaties. We raden je aan om je hieraan te houden, want voordat je het weet wordt je opgepakt. In musea en op opgravingen mag je niet op een statief fotograferen. En als je een grote camera met een grote lens hebt, kan het personeel vinden dat je professioneel aan het fotograferen bent en je verzoeken om je camera weg te stoppen.

Zelf op pad: boek een individuele (foto)reis naar de Peloponnesos

8-daagse individuele reis Landschap en Cultuur in de Vallei van Sparta

Ontdek de mooiste plekken in de Lakedaemon-vallei vanuit een heerlijk guesthouse in een authentiek dorp. Je reisgids bevat gedetailleerde informatie over fotolocaties en de beste tijden om er te fotograferen, meeneemlijstjes en adressen waar je lekker kunt eten. En je kunt onderweg altijd een beroep doen op Photothema, je fotograaf en reisbegeleider op afstand.

Deze reis is ook heel geschikt voor een meereizende reisgenoot die wat minder van fotograferen houdt!

Fly drive Peloponnesos

 

 

Ga met ons mee op fotoreis in Griekenland

Wil je fotograferen in Griekenland en het land op een bijzondere manier beleven? Ga dan eens met de Fotoreizigers mee op reis. Want al zeggen we het zelf: we organiseren hier een paar hele bijzondere fotoreizen. Als je aan het begin van de winter weg wilt en een fotoreportage wilt leren maken, kijk dan eens naar de cursusreis reportagefotografie rond de olijfoogst. Maar ook voor liefhebbers van landschapsfotografie of urbexen hebben we bijzondere fotoreizen. Voor al deze reizen geldt, dat er maximaal deelnemers mee gaan en (meestal) twee begeleidende fotografen.

Met Fotoreizigers fotograferen in Griekenland

Foto’s maken in Griekenland zit ons in het bloed. Fotoreizigers Anton en Laurien verpandden al in de jaren negentig hun hart aan Griekenland. Van 2006 tot 2012 woonden en werkten zij op het Griekse vasteland; eerst in in Athene en vanaf 2008 in Xirokambi op de Peloponnesos. Ze spreken de taal en hebben er nog steeds een heerlijk huis.

Een aantal fotoreizen op de Peloponnesos hebben het dorp van Anton en Laurien als uitvalsbasis. In het noorden organiseren we een verrassende rondreis met een combinatie van wandelen & fotograferen. Xirokambi is een levendig en gastvrij dorp in de vallei ten zuiden van het beroemde Sparta. Vanuit het dorp loop je zo de indrukwekkende kloof in en dan zie je de 2400 meter hoge top van het Taygetos-gebergte.

Wist jij dat Griekenland met 5000 verschillende soorten bloemen en planten de grootste soortenrijkdom van Europa heeft?

Fotograferen in Griekenland: inspiratie in beeld

 

 

 

 

 

Deel dit met je fotovrienden
BEL ME NU
+
Bel mij!