Fotograferen in Frankrijk

Met zijn enorme diversiteit aan klimaten, cultuur en reliëf is Frankrijk een fotografisch continent op zich. Van de paarse lavendelvelden in de Provence tot Europa’s mooiste kastelen aan de Loire en van de hoogste toppen in de Alpen tot de bij laagwater droogvallende rotsen aan de Bretonse kust.

Maar Frankrijk is meer dan een land met een grote diversiteit aan landschappen en cultuur. Het is ook een land met zijn eigen taal, gebruiken en regelgeving. Iets wat ook vragen oproept voor een fotograaf. Mag je in Frankrijk zomaar mensen op straat fotograferen? En mag je foto’s met herkenbare personen publiceren? Hoe vraag je om toestemming als je iemand wilt fotograferen in de Franse taal? De antwoorden op deze vragen vind je op deze pagina.

Hoe zeg je: mag ik een foto van u maken in het Frans?

Steeds meer Fransen spreken Engels tegenwoordig. Toch kan het handig zijn wat zinnetjes paraat te hebben in het Frans als je iemand wilt fotograferen in Frankrijk. Met als belangrijkste vraag natuurlijk het vragen van toestemming:

Mag ik een foto van u maken?
Puis-je vous prendre en photo?

Waarvoor gaat u de foto gebruiken?
Quel usage ferez-vous de la photo?

Ik wil de foto graag gebruiken voor….
Je souhaite utiliser la photo pour….

Fotoreizen in Frankrijk met Fotoreizigers

Zoek je een goed georganiseerde fotoreis in Frankrijk, weg van de gebaande paden? Ga dan mee met een van de fotoreizen in Frankrijk van Fotoreizigers. Je reist dan altijd in kleine groepen van maximaal zes fotografen en een fotograaf-reisleider.

Met Fotoreizigers fotograferen in Frankrijk

Fotoreiziger Lex is een groot fan van Frankrijk: van de oneindige diversiteit aan landschappen en streken, die elk hun eigen sfeer hebben. Met zijn camera is hij vaak te vinden op een van de prachtige wandelroutes in Frankrijk of in een van de fotogenieke stadjes in de Limousin. Lex is ook initiatiefnemer van de fotoreizen naar de Limousin.

Regels voor mensen fotograferen in Frankrijk

In Frankrijk mag je personen in het openbaar herkenbaar fotograferen, maar bedenk wel dat de privacyregels voor publicatie streng zijn volgens de Franse wet. Je mag deze foto’s nooit zonder toestemming van de gefotografeerde personen publiceren. Dus ook niet op sociale media. Er is echter één uitzondering: deze foto’s mogen wel zonder toestemming worden gepubliceerd als ze ‘geacht worden bij te dragen aan de uitwisseling van ideeën en meningen die onmisbaar worden geacht voor een democratische samenleving’. Op deze website van de Franse overheid kun je meer te weten komen over de rechten van personen als je ze fotografeert.

De regels voor straatfotografie in Frankrijk

De regels voor straatfotografie met herkenbaar afgebeelde personen vloeien voort uit de regels voor het fotograferen van mensen in Frankrijk. Zijn mensen herkenbaar op een straatfoto, dan mag je deze niet zonder toestemming publiceren. Ook mag je deze foto’s niet commercieel gebruiken. Dit mag wel als je met modellen werkt. Wil je iemand laten tekenen voor publicatie, dan kun je een in het Frans opgestelde modelbrief raadplegen.

Portret van Franse man met alpinopet en grijze baard, gefotogrfeerd in Frankrijk

Het Frankrijk-gevoel en de Franse volksaard in beeld

Het jeu de boules-baantje onder de platanen, het stokbrood onder de arm of de lelijke eend, er zijn heel veel beelden die we met Frankrijk associëren. Of zelfs met een Frankrijk-gevoel. Ook hebben we zo onze oordelen en vooroordelen over de Fransen. Net als veel andere West-Europeanen vinden we de Fransen op voorhand vaak individualistisch, onafhankelijk en soms een tikje arrogant. Over zichzelf noemen de Fransen in sociologische onderzoeken vaak dat ze verfijnd, beschaafd en cultureel ontwikkeld zijn. Leuk en interessant om als fotograaf even bij dit soort beelden stil te staan als je in Frankrijk gaat fotograferen. Maar je kunt natuurlijk ook een heel ander onderwerp kiezen. Want in Frankrijk is reusachtig veel te fotograferen!

rode cabrio in avondlicht met palmbomen op de achtergrond in Saint Raphaël, Zuid-Franrijk
Saint Raphaël, Zuid-Franrijk

Landschapsfotografie in Frankrijk

Oude vulkaanlandschappen in het Hoogland van Auvergne, krijtrotsen aan de Normandische kust, verlaten okergroeven in de Provence, uit graniet opgetrokken stadjes in de Limousin, het mondaine leven aan de Côte d`Azur, op het gebied van landschapsfotografie biedt Frankijk een ongekende diversiteit. Je hoeft je maar over een betrekkelijke kleine afstand te verplaatsen, en je komt in een compleet andere regio met een andere gesteenten bouwstijl, een ander gesteente en een andere plantengroei. Waarom de landschappen in Frankrijk zo ongelooflijk divers zijn? Door de grote verschillen in reliëf, gesteenten en klimaten.

 

Het oneindig diverse Frankrijk in foto’s

Deel dit met je fotovrienden
BEL ME NU
+
Bel mij!