4 mei: virtueel en visueel herdenken

De jaarlijkse dodenherdenking is voor velen het moment om in gezamenlijkheid stil te staan bij oorlogsslachtoffers. Dit jaar is alles anders, en dus ook de 4-mei viering. We herdenken dit jaar thuis. Voor wie deze dag niet alleen wil herdenken, en dit graag doet met zijn/haar fototoestel, nodigen we je uit om samen met ons visueel en virtueel stil te staan bij hen, die hun leven gaven voor onze vrijheid. Tijdens WOII, maar ook tijdens vredesmissies en oorlogssituaties van na de Tweede Wereldoorlog.

‘Stilstaan bij’ is een initiatief van fotografen Anton, Lex en Laurien. Deelname is gratis. We hebben plaats voor maximaal 8 deelnemers. Je kunt je aanmelden via het formulier onder aan deze pagina.

Stilstaan bij

Maak een serie van 3-5 foto’s met als invalshoek ‘Stilstaan bij’.  Je kunt binnen blijven of naar buiten gaan. Misschien hangen er in jouw buurt wel heel veel vlaggen halfstok op 4 mei. Of heb je een monument in de buurt, dat slachtoffers van WOII of een andere oorlog herdenkt. Maar je kunt ook aan de slag foto’s uit je digitale archief, oude foto-albums of boeken. Waar wil je bij stilstaan?

Je kunt ons tussen 10 en 11 uur bellen met vragen over compositie, instellingen van je camera of hoe je je verhaal beter in beeld kunt brengen.
Vanaf 18.30 uur komen alle deelnemers en begeleidende fotografen online bij elkaar. Je ziet de beelden die iedereen vandaag gemaakt heeft. De video-verbinding blijft open tot 20.30 uur. Wij schakelen om 19.50 over naar de Nationale Herdenking op de Dam, maar misschien wil jij wel aanhaken bij een uitzending van een regionale herdenking. Je kunt altijd weer terugkomen bij de bijeenkomst, zolang we online zijn.

Anders dan anders

In tegenstelling tot bijvoorbeeld onze fotoreizen in een notendop, is de begeleiding voor deze bijzondere activiteit beperkt tot een vragenuurtje in de ochtend. De digitale bijeenkomst ’s avonds is puur bedoeld om beelden en bijbehorende verhalen met elkaar te delen. Het is geen fotobespreking zoals we dat normaal gesproken doen.

Aangepast landelijk programma voor 4 en 5 mei

Op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei vind je het aangepaste programma voor dit jaar. Ook kun je op de website zoeken naar monumenten bij jou in de buurt.

Vlagprotocol
De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit te steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

Thuis herdenken
Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BEL ME NU
+
Bel mij!